Алкализиране на тялото – пътят към здравето и баланса с природата

Забелязали ли сте, че когато сте сред природата, се чувствате заредени, щастливи и хармонични, докато градската среда често ви кара да се чувствате кисели?

Това е така, защото в съвременния град хората са си създали редица навици, нарушаващи алкално-киселинния баланс на организма, така мъдро измислен от природата, за да ни поддържа в добро здраве. Като следствие, ние ставаме кисели не само в преносния, но и в прекия смисъл на думата. Затова е много важно да постигнем алкализиране на тялото.

Храним се с обработени, рафинирани продукти, които не съществуват в природата. Дългите разходки сме ги заменили с виртуален живот пред компютъра. Ловът и риболовът, които са представлявали неразделна част от живота на нашите предци, сме заменили с пътуване с колата до съседния магазин.

Като следствие страдаме от редица болестни състояния, изцяло появили се под влиянието на градската нездравословна среда – депресия, наднормено тегло, автоимунни заболявания и много други. Именно тези болести се появяват когато алкално-киселинния баланс (pH) се нарушава и в тялото започва да преобладава киселинната, а не алкалната среда.

Голяма част от храните, които консумираме в ежедневието си, са киселинно образуващи и оставят в организма ни киселинни отпадъчни продукти. Алкализиращите продукти, от своя страна, зареждат тялото ни с алкални минерали, необходими за доброто ни здравословно състояние.

Когато средата ни е киселинна, тялото ни не получава достатъчно кислород. Това води до повишена интоксикация и ацидоза (повишена киселинност на телесните течности), чиито симптоми са отслабване на имунната система, проблеми със ставите, захарен диабет, наднормено тегло и много други.

Ето и няколко съвета за алкализиране на тялото:

УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА АЛКАЛИЗИРАЩИТЕ ХРАНИ

Алкалната диета се базира на принципа, че съотношението между алкализиращите и вкиселяващите храни трябва да бъде поне 70/30. Съществуват подробни таблици, показващи киселинността на всеки един продукт, като тук ще се спрем само на основните продукти.

Храни с алкализиращо действие: зеленчуци (най-вече броколи, цвекло, спанак, карфиол, краставици, зеле, чушки), плодове (ябълки, банани, лимони, авокадо), подправки (канела, джинджифил, морска сол), сурови бадеми, билкови чайове.

Храни с подкиселяващо действие: животински продукти (месо, млечни продукти, риба, яйца), захар и изкуствени подсладители, кафе, какао, черен чай, хляб, ориз, алкохол.

В тази статия ще наблегнем обаче не толкова на алкалната диета, а на алкалното хранене като философия, приближаваща и завръщаща ни към природата и нейните дарове. За да имате силата на волята да се откажете от любимите си храни като бонбони, сладкиши, полуфабрикати и др., помислете, че тези храни не съществуват в природата, нашите тела не са създадени да преработват такова огромно количество захари, трансмазнини и консерванти.

Преходът от обичайното за вас хранене към алкалното хранене трябва да се извършва бавно, внимателно и без фанатизъм. Във всеки един момент трябва да слушате тялото си, което винаги ще ви подскаже след кои храни се чувствате по-енергизирани, а след кои по-уморени.

Като пример за правилна хранителна комбинация можем да посочим вечеря, при която 1/3 от чинията е заета от вкиселяващи храни (месо, пиле) и 2/3 от алкализиращи храни (зеленчуци).

ДВИЖЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ!

Движението е един от основните ключове към алкализирането на тялото. Ако се храним три пъти дневно, а през останалото време седим в офиса пред компютъра, пред телевизора или в колата, храната, която приемаме се превръща в токсини, а киселинността в тялото се покачва.

Когато живеем сред природата, ние в прекия смисъл на думата трябва да “заслужим” тази храна чрез лов, риболов и други активни физически движения. Голяма част от здравословните проблеми, свързани с храносмилателната система, са свързани именно с обездвижването на хората, живеещи в градска среда.

НАМАЛЕТЕ СТРЕСА И МИСЛЕТЕ ПОЗИТИВНО

Научно доказано е, че стресът ни прави кисели не само в преносния, но и в прекия смисъл на думата, като нарушава алкално-киселинния баланс в организма.

Когато живеем сред природата, стресът е реален и елиминирането на стреса е свързано с реални действия. Например, заплашени сме от диво животно в гората, активизираме силата и мускулите си, за да избягаме от него. Когато живеем в градска среда обаче, стресът е наш постоянен спътник. Изпитваме стрес даже от ситуация, която не ни заплашва реално физически, например, когато гледаме вечерната емисия Новини. Стресът се превръща в хроничен и е основната причина за нашето боледуване.

Медитацията, релаксацията, както и Боуен терапията спомагат за намаляването на стреса.

БОУЕН ТЕРАПИЯТА в голяма степен спомага за алкализирането на тялото. Нежните движения, с които се осъществява техниката, водят до насищането на клетките на тялото с кислород, стимулират работата на лимфната система, която е отговорна за отстраняването на токсините. Активирането на парасимпатиковата част от нервната система от своя страна води до пълната  релаксация и отпускане на тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *