Безсъние

Безсънието е един от най-сериозните проблеми, макар повечето хора да го подценяват. Човешкото тяло е уникална вселена, която има способността да се самовъзстановява и самолекува. Един от механизмите, които извършват възстановяването е сънят.

Когато сме активни и в работен режим работи симпатиковия дял на Вегетативната ни нервна система. Той отговаря за това да сме винаги нащрек, в готовност за действие или бягство, когато сме в опасност. Този „режим“, обаче, е много изморителен за нервната система, ако продължи прекалено дълго. Обичайно е предвидено след всяко по-голямо натоварване (умствено или физическо) да последва пауза за почивка и отпускане на тялото и ума. В съвременния забързан начин на живот повечето хора пренебрегват(ме) тази важна част от деня ни. Бързаме да свършим все повече задачи, повечето от които са с етикет „за вчера“ и издевателстваме над организма си. Претоварваме ума си с километрични списъци, под надслов – „да направя“ и не си даваме сметка, че когато си легнем, ако има недовършени задачки от списъка, мозъкът ни продължава да работи и да мисли за тях. Така сънят става непълноценен, тялото не може да обнови напълно процесите си и на сутринта се чувстваме недоспали, уморени и без тонус. Ако направим това 1 ден, 1 седмица, 1 месец – големи последствия може да не усетим веднага, но този дисбаланс се трупа в тялото ни под формата на токсини и вредни шлаки и рано или късно се разболяваме. Това е начинът нашето тяло да ни спре да си починем. Тялото жадува за почивка и е време да се научим да чуваме сигналите му преди да стигнем до болест.

Ако вече сте прескочили границата и системно злоупотребявате с тялото си и го лишавате от качествен сън, то със сигурност имате проблеми със заспиването или с продължителността на съня. Много вероятно е да страдат черният дроб и жлъчката ви. Това е така, защото активността на тези меридиани според китайската народна медицина е през нощта – на жлъчката от 23 до 1 часа, на черния дроб от 1 до 3 сутринта. Затова е много важно да си легнем най-късно в 23 часа и да дадем шанс на тялото да се пречисти и обнови. Черният дроб е много важен орган, отговорен за пречистването на кръвта ни. Това е и мястото, което събира негативните, нисши емоции като гняв, завист, сърдене, жлъчност, отмъстителност. Когато усетите, че изпитвате някоя от тези емоции веднага ги заменете с благодарност и любов. Колкото по-бързо ги трансформирате, толкова по-малко вреди ще си нанесете на организма.

Ако ви е трудно да заспивате вечер ви предлагам няколко лесни и кратки техники, които аз използвам при нужда:

  • кратка 5 минутна медитация за благодарност – затворете очи в леглото и благодарете за всичко, което се сетите – за здравето си, за прекрасното си семейство, за храната на трапезата ви, за покрива над главата си, за дрехите, за приятелите си….списъкът е безкраен. Тази кратка техника успокоява ума и разлива радост по цялото ви същество, като по този начин елиминира стреса и прекомерно многото грижи и мисли от деня
  • изпийте половин чаша топла/гореща вода или любим успокояващ чай. Не прекалявайте с количеството, за да издържите до сутринта без да ставате до тоалетна
  • прочетете 1-2 страници от някоя вдъхновяваща книга – на любим автор, нещо за личностно развитие, нещо позитивно – избягвайте криминални романи и трилъри
  • дихателна техника за балансиране – алтернативно дишане – сложете показалеца и средния пръст на дясната ръка между веждите, с палец запушвайте дясна ноздра, с безименния – лява ноздра. Започнете с издишване през лява ноздра(дясната е запушена с палеца), вдишайте през лява ноздра, запушете я и издишайте през дясна. Вдишайте през дясна, запушете я и издишайте през лява. Направете поне 3 пълни кръга (може и 5), като вдишвате и издишвате бавно и равномерно
  • отворете си тефтера, който държите на нощното си шкафче (нямате такъв??? Веднага сложете един с химикал до него) и напишете всичко хубаво, което сте направили през деня – за себе си и за околните. В началото ще ви се струва, че не сте направили нищо, но с времето ще се сещате за все повече неща, като например – усмихнах се на бабата срещу мен в автобуса, прескочих охлюва на тротоара, направих комплимент на колежката си, подарих химикал на приятел, обадих се на мама и й разказах какво ми се е случило(хубаво, разбира се), сготвих вкусна и полезна вечеря за семейството си….всичко! По този начин подхранваме подсъзнанието си и му казваме да се фокусира над хубавите неща, които ни се случват. Ще видите, че с времето хубавите неща ще преобладават в ежедневието ви. Ще получавате неочаквани подаръци (приемете ги с любов и радост), ще виждате усмихнатите хора, а не намръщените и мрънкащи, ще се чувствате щастливи отвътре и ще ви е слънчево, дори когато вали дъжд 🙂 А това е най-хубавата част – когато сте щастливи от вътре, сте красиви отвън. Ще се изненадате, че получавате все повече комплименти за външния си вид. Ще се съмнявате в началото, но с времето ще убедите, че околните са искрени и че наистина сте по-красиви – защото очите ви греят. И защото сте се наспали, а сънят ни разкрасява.

 

Още ли не можете да заспите? Тогава ставайте и свършете нещо от дневния списък със задачи. Или пък направете някоя картичка и зарадвайте приятел на другия ден. Вечерта си запишете в тефтера колко е бил щастлив от жеста и красивата ви картичка и заспете с усмивка. Само не прекалявайте с последната практика. Нека бъде изключение, а не редовна практика.

Ако все още имате трудности със съня след всичко, което ви посъветвах да направите, елате на Боуен терапия при мен 🙂 Боуен е чудесен метод за хармонизиране на тялото, ума и духа. От вас се иска само да се отпуснете и да се доверите на мен и на процеса. Оттам нататък тялото ви знае какво да направи. Само му позволете. Денят се състои от 24 часа и колкото и да ни се иска на всички да има 25-6, за да свършим висящите задачи, няма как да стане, Затова просто преразгледайте приоритетите си, направете си реално изпълним списък за деня и отмятайте смело свършените неща. Ако все пак остане нещо, не се тревожете за него, а го запишете за следващия ден. Но нека това бъде изключение. Научете се да поемате толкова ангажименти, с колкото можете да се справите в рамките на деня. Така ще можете да се насладите на здрав и качествен сън и да сте в тонус на следващия ден.

Бъдете здрави и щастливи!!!