Боуен терапия за болки в гърба, врата и кръста

back_pain_neck_pain_man-500x330

Един от най-честите проблеми по опорно-двигателния апарат са болките в гърба, врата и кръста. Засягат доста голям процент от хората, обикновено след 30 годишна възраст. Причините могат да бъдат много и различни – ставни, мускулни, неврологични, травматични.

Нека започнем от болките във врата. Най-честата причина е схващане на мускулите поради порочна стойка. В съвременния свят на технологиите децата от съвсем малки започват да злоупотребяват с техниките – вперват поглед в телевизора и напълно изключват външния свят, седят в неудобни пози – седнали накриво, полегнали, завъртели глава. И когато филмчето свърши усещат, че тук и там ги боли. За съжаление не само децата, но и ние, възрастните, злоупотребяваме с технологиите. Все по-честа картинка е в метрото, тролея, заведенията, дори вървейки по улицата човек да е забол поглед в смартфона си. При тази позиция на тялото главата е изнесена напред (протрахирана), вратът е свит (флектиран) и се получава преразтягане на мускулите по задната страна на шията за сметка на скъсените по предната страна. Ако човек не прави някаква гимнастика, и то ежедневно, болките във врата и горните крайници няма да закъснеят много.

Поради порочната стойка се получава напрежение в прешлените и междупрешленните дискове. Последните представляват фиброзен пръстен с пихтиесто ядро вътре в него. дисковете служат за амортизиране при движение, в противен случай прешлените щяха да се търкат един в друг и да се износят и предизвикат болки бързо. Когато тези дискове са подложени на системно притискане, съчетано с липса на движение и занижен прием на вода, се получават дискови и прешленни проблеми – дискови хернии, вертебрална(прешленна) болка и коренчева болка.

Дисковата херния представлява  излизане на пихтиестото ядро (nucleus pulposum) извън фиброзния пръстен на диска (anulus fibrosum). Има няколко степени, като най-леката форма е протрузията. При нея има разкъване на фиброзния пръстен, но без да излиза ядрото извън него. Това е началната степен на херния. След нея следва хернията, като тя може да бъде странична (латерална) или медианна (срединна) спрямо diskova herniya za site + foto_html_6200d746гръбначния мозък. В зависимост от вида на хернията може да бъде засегнато коренче на периферен нерв, излизащ от гръбначния мозък, директно гръбначният мозък или да няма притиснати нервни структури (т.е. няма симптоматика – болка). Когато има притискане на коренчета на нерви/гръбначен мозък, има болка във врата, спускаща се и по ръката/ръцете. Може да има изтръпване в горните крайници. Лесна уморяемост. Дискомфорт.

Остеохондрозата (или ошипяването) е друга причина за болките във врата. Това е дегенеративно заболяване на костите и ставите на гръбначния стълб, което се характеризира с разрушаване на ставния хрущял и дегенерация на костните повърхности. Хрущялът губи своя еластичност поради остаряване или обезводняване, напуква се и в пукнатините се образуват остеофити – костни образувания (шипове). При движение те могат да засегнат различни меки структури (мускули, лигаменти, връзки) и да предизвикат болка.

Боуен терапията облекчава бързо тези симптоми и помага на тялото да възвърне баланса си. Много пациенти със силни болки и ограничено движение в шията споделят за подобрение още след 2 – 3 сеанс.

Камшичен удар е друга причина за силни болки във врата. Той спада към травматичните увреди. Ако се возите в кола и ви ударят отзад, дори и с малка скорост, камшичният удар е налице. Последиците може да са много сериозни и да остане хроничен проблем за дълго време.

Болките в кръста са най-често в резултат на дискови хернии, обикновено в лумбалния дял на гръбначния стълб. Характерното за херниите е, че те са типични за млади хора – между 30 и 45 години са най-уязвими. Рядко се среща нова дискова херния след 50 годишна възраст. Това се дължи на факта, че дисковете остаряват и губят своята еластичност за сметка на здравина. Пихтиестото ядро вече не е пихтиесто и по-трудно може да излезе през пръстена.

Дисковите хернии се диагностицират най-добре с ЯМР (ядрено магнитен резонанс). Понеже не всеки човек отива да си направи такова изследване заради болки в кръста, много често повечето хора не знаят, че може да имат такъв проблем. Разбира се, има и конвенционални методи за тестуване и установяване на заболяването.

Не е задължително, обаче, да имате дискова херния, за да имате болки в кръста. Други причини може да бъдат:

– гръбначни изкривявания (сколиоза, кифоза, лордоза)

– порочна стойка

– бременност

– слаба коремна мускулатура

– слаба седалищна мускулатура

– скъсена гръбна мускулатура

– скъсени флексори(сгъвачи) на бедрото и др.

И понеже аз вярвам, че ние, хората, не сме само физическо тяло, болестите и болките имат и емоционално обяснение. Ето какво казва Луиз Хей за болката (остра) – вероятната емоционална причина е чувство за вина. По този начин човек сам се стреми към наказание. Новият мисловен модел е – С любов се освобождавам от миналото. те са свободни, аз също. Сега в моето сърце всичко е наред.

Болка (тъпа и продължителна) – копнеж за любов, копнеж за прегръдка. Новият мисловен модел е – Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любящ и привлекателен.

Дори и да се съмнявате, опитайте с тези утвърждения. Нищо не губите, освен 2 минути на ден. Кажете си ги сутринта като станете, за да препрограмирате подсъзнанието. Направете това 30 поредни дни и тогава кажете, че не работи.

А ето и какво друго можете да направите за себе си:

– пийте повече вода. Чиста вода. Не чай, бульони, бира и сокове. Вода, и то между храненията.

– движете се повече – ходете пеш, ставайте на всеки 30-40 минути от бюрото си, правете си гимнастика вкъщи или в зала с треньор

– хранете се балансирано – повече алкални храни, по-малко киселинни

– пийте по-малко кафе за сметка на чиста вода

– смейте се по-често, с повод или без. Смехът зарежда тялото с ендорфини

– избягвайте да носите тежки товари/чанти на едно рамо

– благодарете на някой поне веднъж на ден (може и на вас самите). Блгодарността е много мощна техника

– посещавайте поне от време на време вашия Боуен терапевт, за да получите „тласъкът“, от който всеки се нуждае понякога. Боуен терапията ще ви помогне да се чувствате балансирани, хармонични (със себе си и с околните) и свободни от болката. Терапевтът дава начален импулс, от там нататък тялото ви само заработва и пренарежда матрицата.