Видове дишане: Кой от тях е най-правилен?

Дишането е процес, който всеки от нас е принуден да извършва постоянно. Всичкият живот на Земята е зависим от дишането. Специално при човека, всеки един телесен процес е зависим от него. Ние можем да живеем известно време без храна и вода, но оцеляването без дишане е напълно невъзможно.

Ако човек диша правилно, неготово здраве бива значително подобрено. Всички източни йоги практикуват различни видове дишане, които им помагат не само да са здрави и дълголетни, но и извисени духовно. Но има както правилни, така и грешни дихателни практики. Нека разгледаме основните видове дишане, които съществуват и да определим кои са полезни и кои не.

 

This photo shows how our lungs look like

Високо дишане

 

Този дихателен метод е известен още като „ключично дишане“. Това е защото дишайки по този начин, човек повдига ребрата и издига ключицата и раменете. В същото време коремът се прибира, като изтласква въздуха към диафрагмата. Използва се най-горната част на белите дробове, което спира голяма част от притока на въздух, следователно малко количество навлиза в дробовете.

Този начин на дишане е вероятно най-неправилният, който може да бъде практикуван. Също така е и най-разпространен, макар и хората да го правят несъзнателно. Изисква голямо количество енергия, като в същото време дробовете получават малко количество кислород.

Много певци и певици дишат съзнателно по този начин, защото смятат, че така гласовете им звучат по-добре и в същото време имат повече въздух. Това е заблуда, която за жалост трудно може да бъде заличена.

Средно дишане

 

Този метод се нарича също ребрено дишане, защото се използват междуребрените мускули. Това дишане определено не е толкова вредно, колкото високото, но човек трябва да се стреми към други начини, които ще споменем по-късно.

Когато човек диша и издиша, ребрата леко се повдигат и гърдите биват разширени, макар и малко. Този проблем е по-често срещан при мъжете, тъй като отново го прилагат несъзнателно поради една или друга причина.

 

This photo shows a detailed anatomy of the lungs

Долно дишане

 

Тази дихателна форма е значително по-добра от гореспоменатите две и напоследък набира популярност с наименованието „коремно дишане“ или „дълбоко дишане“. При този метод белите дробове получават най-голямо количество въздух.

Процесът на дълбоко дишане започва с пълно отпускане на корема. Колкото по-напред се придвижи той, толкова по-дълбоко сте вдишали. По този начин мускулите изместват диафрагмата надолу, което образува нещо като вакуум в белите дробове.  Това кара въздуха да излезе от тях.

От всички изброени досега методи, никой няма възможността да изпълни дробовете напълно с въздух. Долното дишане пълни в най-добрия случай една значителна част от тях, главно долните и средните части. Останалите два начина се справят още по-зле по този показател. Тогава в употреба влиза един универсален дихателен метод.

Пълно Йогистко дишане

 

Този метод може да бъде наречен златното сечение в дишането. Той съчетава всички положителни страни на останалите три начина, като в същото време елиминира техните недостатъци. Йогисткото дишане включва всяка една част от белите дробове, без изключения.

Също така използва минимално количество енергия и носи максимални резултати. Тук всички дихателни мускули заработват в пълна сила, включително и мускулите между ребрата. Това значително увеличава пространството в белите дробове, а в същото време осигурява нужната опора на органите. Нека сега разгледаме практическите методи за овладяване на Пълното Йогистко дишане.

 

A illustration of a man practicing yoga

Практически упражнения

 

Заемете седнала или изправена позиция, като държите гърба си изправен. Дишайте само през носа. Вдишайте плавно и равномерно, като се стараете да напълните най-долната част на дробовете. Целият този процес се задвижва от диафрагмата. Тя плавно се спуска надолу и упражнява лек натиск върху органите, за да избута корема напред.

След това напълнете средната част на дробовете, изтласквайки навън гърдите, гръдната кост и долните ребра.

Накрая напълнете горната част издавайки гърдите си нагоре. По този начин ги повдигнете и включете горните 6 или 7 двойки ребра в процеса. В привършването на движението бива леко прибрана навътре, като това осигурява на дробовете така важната опора, от която се нуждае, за да изпълни и горната им част.

В практиката ще свикнете с метода, като ще ви се струва все по-лесен, но и ефективен. Старайте се да задържате дъха си за няколко секунди и да издишвате съвсем бавно и плавно, сякаш се пързаляте по лед. Поддържайте стойката си в неизменна позиция, като отделяте специално внимание на гърдите. От тук на сетне тялото и съзнанието ви сами ще привикнат с методиката.

Надявам се да приложите наученото в живота си, като това ви донесе много положителни резултати. Бъдете здрави, усмихнати и не забравяйте да дишате правилно!