Главоболие и Боуен терапия

Главоболието е едно от най-честите неразположения в живота на съвременния човек. То може да се прояви както при клинично здрави хора, така и в следствие на друго заболяване. Първичното главоболие не е следствие на друго заболяване, докато вторичното се явява симптом на метаболитно или структурно увреждане.

Има няколко вида първични главоболия:

 • тензионен тип – това е най-често срещания вид, на почти всеки човек се е случвало да страда от този вид главоболие. Изразява се с повтарящи се епизоди от двустранно чувство за стягане, притискане, болка. Може да продължи няколко минути до няколко дни. Най-често се провокира от психично напрежение, психотравма, шум, светлина и др. Най-често главоболието се описва с формата на шапка, но може да се разпространи към врата и раменете. Често се съпровожда с гадене, световъртеж, намалена концентрация и работоспособност. Характерно за този вид главоболие е, че намалява или изчезва при физически усилия.
 • мигрена – второто по честота първично главоболие. По-често при жени, понякога и деца. Описват се няколко форми на мигрена с различна честота. Най-честа е т.нар. обикновена мигрена или мигрена без аура. По-рядко се среща мигрена с аура. Не е напълно изяснена етиологията на възникване. Приема се, че се развива невронална хипервъзбудимост на базата на дисфункция на калциевите канали. Началото на заболяването обикновено е около пубертета, по-рядко след 30-40 възраст. Изразява се с развитие на пристъпи от главоболие, придружени от фотофобия, гадене и повръщане. Може да има различна месечна честота на пристъпите – обичайно между 1 и 5 месечно. Главоболието постепенно се засилва, като може да продължи до 72 часа, след което постепенно преминава. Най-често главоболието е силно, едностранно, пулсиращо. Различни фактори могат да го провокират – месечен цикъл, психично/физично натоварване, недоспиване, глад, някои храни, медикаменти.
 • кластърно главоболие –  това е рядък вид главоболие, известно още като хистаминово или мигренозна невралгия. Мъжете са по-широко засегнати. Характеризира се с пристъпи от силна, едностранна болка, продължаваща не повече от 3 часа. Усеща се максимално зад окото, разпростиращо се към зъбите, ухото, врата от същата страна. Пациентите описват болката като пареща, разкъсваща, непоносимо силна. Пристъпите са от 1 до 8 на ден, проявяващи се на серии, разделени от периоди на ремисии.
 • хронично ежедневно главоболие – пристъпите продължават поне 6 дни в седмицата в продължение на поне 2 години. Главоболието е от най-различен характер, но преобладават два основни типа – слабо, едностранно, пристягащо (обхваща врата и главата) и мигреноподобен тип – силно, едностранно, пробождащо.

Вторични главоболия – симптом на много заболявания:

 • съдови
 • инфекции
 • травми
 • психични заболявания
 • медикаменти – прием или отнемане
 • нарушена хомеостаза
 • заболявания на уши, нос, гърло, синуси, зъби
 • много други

Зад едно главоболие почти винаги стои липсата на достатъчно вода в организма. Ако ви заболи глава, първо си помислете дали скоро сте пили вода, наваксайте една-две чаши и тогава вземете други мерки. Знаете отлично колко е важна водата за баланса в организма ни. Пийте редовно чиста вода между храненията.

Друга сигурна причина за едно главоболие е лошото храносмилане. Ако ви заболи главата, знайте че стомахът е причината. Ако ви заболи стомахът – значи главата е причината – прекалено много мисловна дейност, тревоги, стрес. Дръжте в изправност мислите си и внимавайте какво слагате в устата си. По този начин си гарантирате не само един по-здравословен начин на живот, но и хармония в тялото, ума и душата.

Много хора с проблем с главоболие се обръщам към Боуен терапията. Чрез нея се въздейства директно на нервната система, постига се едно ниво на дълбока релаксация и се задействат възстановителните механизми на тялото. Терапевтът дава „начален тласък“ на тялото, а след това самият организъм върши основната работа – хармонизиране на тялото, мислите, емоциите, духа. Каквато и да е причината за главоболието, повлиявайки цялото тяло, се въздейства успешно и на конкретния проблем. В зависимост от причините и продължителността на оплакването могат да бъдат необходими различен брой процедури. В много голям процент от случаите още след второ – трето посещение се забелязва осезаема разлика. При някои хора минава напълно, при други се разреждат случаите на пристъпи, или поне се намалява силата на самото главоболие.

За да има траен и максимален ефект, обаче, е необходимо да се работи в екип – човек и сам трябва да си помогне – като смени начина си на хранене, употребата на вода, ограничаване на млечни продукти, колбаси, газирани напитки, алкохол, кафе и други дразнители. Няма нищо лошо да се приемат и медикаменти, но това не е трайно решение на проблема. Намерете причината, отстранете я и главоболието ще мине. Ако имате нужда от помощ в търсенето или просто някой да ви даде началния тласък, не се колебайте и запишете час още сега!