Детоксът – Защо е важен и как да го постигнем

За да може тялото ни да се пречисти, ние трябва да вземем мерки и да предприемем някои действия. Процесът на детоксификация се случва постоянно. Отделяме токсини като уринираме, като се потим и дори докато дишаме. По-голямата част от токсичните вещества е в кръвта и в белите дробове.

Последици от токсините

Токсините са като ръжда, наслоила се на старо желязо – макар и да е все още използваемо, то е силно засегнато и не може а бъде използвано с пълния му потенциал. Затова ако искаме да се чувстваме по-живи, енергични и здрави, е редно да пречистваме своето тяло, ум и душа. В тази статия ще разберете как да пречистим тялото ни както външно, така и вътрешно.

green fresh spinach in a white glass

Как токсините навлизат в нас

Както ни е известно, голяма част от храната по магазините съдържа вещества, които не са естествени и вредят на организма ни. Въпреки това ние все още можем да приемаме чиста и непокътната храна, стига а желаем и да знаем от къде да си я набавяме.

Другите фактори са водата, въздуха, хигиената и движението. Пределно ясно е, че токсините в нас ще са минимални щом живеем активно, пием чиста вода и се грижим за кожата, съня и сетивата си.

Видове токсини

През последните 100 години са възникнали над 75 000 вредни токсини, които произлизат от всички замърсявания, които човечеството предизвиква. Според една стряскаща статистика обикновения човек в една развита страна приема средно по 6 кг токсини годишно! Това означава, че ако човек живее 70 години, той ще приеме 310 кг токсични вещества.

Токсините са вещества, които нямат място в организма на човек. Те могат да навлязат в тялото ни в течна, твърда и газообразна форма. Често ние не можем а се предпазим от тях, но пък можем да се отърваваме периодично от тях като ги изхвърляме.

4 fresh smoothies in glass bottles

Процесът на детоксификация

Обикновено пречистването започва от дробовете ни. Най-лесно веществата влизат и излизат от нас в газообразна форма, понеже няма какво да ги възпрепятства. Дробовете ни редовно извършват този процес, като пращат токсините към бъбреците, след което следва отделянето им в течно състояние.

Ние можем да подпомогнем този процес като се храним с колкото се може по-чисти храни, както и като избягваме вредни храни. Фруктозата е веществото, което поддържа токсините в тялото ни (съдържа се главно в газираните и някои от плодовите напитки).

Храните с глутен, соята, царевицата и млечните продукти също подпомагат навлизането на токсини в тялото. Ако сме в период на детоксификация е редно да не приемаме нито едно от тези храни за около месец.

Храни за детокс

Ако вече сте се убедили, че телесното пречистване е важно, значи сте готови за действие. Ядките като слънчогледовите и ленените семки, орехите и бадемите са много вкусни, но и много полезни. Те ни зареждат с фибри, които стимулират тялото да изхвърля всичко излишно.

fruits and almonds around a glass of orange juice

Натуралните мазнини също са идеални за целта. Много хора бъркат вредните с естествените мазнини и вредят на тялото си като се стараят да нямат никакви мазнини, което е изключително нездравословно. Зехтинът и кокосовото масло са идеалната комбинация, която ще придържа правилното ниво на мазнините в тялото ви.

Чистите протеини също са ключови. Тях можем а си набавяме като ядем спанак, зелен боб, тофу и кашу. Плодовете и зеленчуците също са неизменна част от храненето.

Трябва да пием много вода, да заздравяваме имунната си система, да спим правилно и да тренираме редовно. Здравият живот елиминира токсините, но някои храни възпрепятстват пречистването. Затова трябва да знаем кои храни да приемаме и кои не, за да може тялото ни да изхвърля колкото се може повече токсични вещества.