Детокс и Боуен

Пролетта тихо се промъква. Всеки я чака със затаен дъх и надежда за обновление. Това е любимият ми сезон! Дарява ни с красота, слънце, топли лъчи, цветове, радост, обещания да свалим някое и друго излишно килце, трупнати през дългата мрачна зима. През пролетта всичко се обновява и започва нов живот. Изобилието на плодове и зеленчуци се завръща. Това е и времето да си направим детоксикиране на тялото – да се изчистим от вредните вещества (токсини), които пречат на организма ни да е напълно здрав.

Има много книги и статии по тази тема. Сигурна съм, че много от вас са чели не една от тях. Няма да навлизам в подробности, а ще дам няколко съвета от опит – какво правя аз всяка година за пречистване.

1.Пийте много вода – колкото и банално да е, това е едно от най-важните неща, когато искате да се пречистите. Писала съм вече за това колко е важна водата за човешкото тяло. Тя помага за нормалните фукции на клетките и органите ни, а също така когато сте в програма на детоксикация евакуира ненужните вещества извън тялото и ни предпазва от главоболие. Пийте вода между храненията и помнете, че чай, сокове и супи не са равни на чиста вода.

2.Пречистете черния дроб – за това има няколко различни начина. Аз всяка година пролетно време си правя това пречистване – 1 седмица на растителна лека диета и 1-2 л.фреш от ябълка на ден. На 7 ден не се яде а само се пие сок и вечерта 100мл зехтин със 100 мл фреш от лимон. Преди да си легнете изпийте някакво очистително (чай от майчин лист, английска сол или нещо друго, което знаете, че ви действа) и сложете нещо топло (грейка с гореща вода вътре) върху зоната на ч.дроб (под ръба на десните ребра). На сутринта и през целия следващ ден се изкарва съдържимото от жлъчния мехур.

! Внимание ! Ако имате сериозни проблеми с жлъчния мехур или черния дроб не се подлагайте самостоятелно на драстични прчистващи програми. Консултирайте се първо със специалист!

3.Пийте по 1 чаша топла вода с 1 ч.л. куркума и щипка черен пипер сутрин на гладно. Куркумата има жлъчогонно действие. Това е хубаво да се прави от 6 до 12 месеца. Аз започнах преди почти месец по съвет на мой познат лекар и терапевт.

4.Веднъж годишно е хубаво да се прави пречистване и на дебелото черво – с клизми. Започва се с растителна диета, богата на фибри, по възможност се избягва глутенът. Всеки ден в рамките на 1 седмица се правят клизми сутрин след изхождане (активността на меридиана на дебелото черво според китайската медицина е между 5 и 7 часа сутринта, месецът е март, така че сега е перфектното време). На 2та седмица се правят през ден, на 3та – през 3 дни, на 4тата -през 4. В средващите месеци е хубаво за поддържане да се правят клизми по 1 път в месеца.

5.Постене – поне веднъж годишно (а може и 2 пъти) постете – въздържайте се от животинска храна за поне 40 дни. Това е срокът, който е необходим на тялото, за да се обнови, когато му сменим храната. Сега са Великденските пости, така че е удобен момент. Аз постя поне по 2 пъти(Коледа и Великден), а понякога и 3-4. Много е важно като спрете животинските продукти да заместите с качествени и питателни храни. Вече има голямо разнообразие от местни и екзотични продукти. Потърсете рецепти с интересни постни съставки, а може и да включите въображението си.

6.Строг пост – не яжте нищо за 36 часа – от 7-8 вечерта на единия ден до 7-8 на сутринта на по-другия ден. Правете това 1 път седмично, или поне 1 път месечно. Храносмилателната система има нужда от тази почивка. Ще се освободите от излишните токсини и ще почувствате истински глад, което поне на мен ми действа много тонизиращо и вдъхновяващо – желание за живот и наслада от храната след това 🙂

7.Детокс на ума – това е най-трудният пост – да поддържате само светли и чисти мисли по време на физическия детокс. Ако продължавате да сте мрънкащи, мрачни, недоволни и осъждащи през този период, няма да постигнете пълния ефект от очистването на тялото. Просто приемайте всичко и всички около вас такива, каквито са.

8. 7 или 14 дневен детокс със зелено смути – започнете деня с топла вода с куркума, изчакайте 30-40 минути и си направете зелено смути – шепа или две зеленолистни(спанак, магданоз, кейл, рукула, тученица, коприва, киселец или нещо друго), 1 ябълка (аз я беля), 1 банан, 1 ч.л. накисната за 10 минути чиа, 1 с.л. конопено семе, оризово или ядково мляко, или пък вода и ако не ви е достатъчно следко 2-3 пресни фурми или мед/агаве. Блендирайте всичко добре и изпийте с удоволствие. Споделете с любимия човек, децата, родителите, с който живеете. По този начин ще помогнете на още някой да започне деня си с нещо здравословно. Само е хубаво да знаете, че на 2 -3 дни е хубаво да сменяте зеленолистните, не пийте всеки ден едно и също.

 9.ПоследноБоуен терапия – действа освен балансиращо на цялото тяло и детоксикиращо. Особено подходящо е да се съчетае с физическо пречистване и поддържане на светли мисли. Боуен активира вътрешните процеси на тялото и балансира нервната система. Едновременно с това помага на тялото да евакуира(изхвърли) натрупаните вредни вещества. За да подпамагне процеса, човек трябва само да пие вода и да се движи.

Запазете своя час сега! Боуен терапията може да ви помогне да върнете своя баланс и жизненост и да пречисти тялото, ума и духа.

! Внимание! Ако страдате от хронични, сърдечно съдови, бъбречни или други заболявания, първо се консултирайте с лекар или специалист по хранене. Тази статия има за цел да ви информира за начините да се пречисти тялото и е написана от личен опит.