Защо трябва да пием повече вода, когато ходим на Боуен терапия?

A image of water that is being filled up with water

Водата е основната съставка на човешкото тяло, която заема 60-85% от обема му, в зависимост от различните части на тялото.

Организмът ни може да съществува без храна в продължение на седмици или даже месеци, а без вода – само в продължение на няколко дни.

Защо обаче е толкова важно да увеличим количеството на приеманата вода именно когато ходим на Боуен терапия?

Техниката Боуен започва да действа по време на сеанса и продължава да въздейства върху организма в течение на следващите няколко дни. Най-силно е влиянието и в течение на първите 24 часа, когато тялото ни работи усърдно, за да коригира здравословните проблеми и се намира в състояние на засилена детоксикация.

Именно пиенето на достатъчно количество вода, минимум 6-8 чаши на ден в зависимост от теглото ви, ще спомогне за активното изхвърляне на токсините. Неспазването на тази на пръв поглед малка препоръка би довело до очевидното намаляване на ефекта от Боуен терапията.

Техниката Боуен стимулира нервните рецептори и активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която отговаря за отпускането на организма.

Съществува силна връзка между стреса на клетъчно ниво и количеството вода, което приемаме. Дехидратацията увеличава стреса, като повишава нивото на кортизола – хормона на стреса. Даже ако действието на Боуен терапията в насочено към неговото активно елиминиране, приемането на недостатъчно количество вода може да доведе до видимо по-лоши лечебни резултати.

An old fountain made of bricks

Нежните движения на Боуен терапията активират и лимфната система, отговаряща за освобождаването на тялото от токсините. За да може обаче тази система да се справя с функциите си, тя се нуждае от вода. Свидетелство за това е и фактът, че лимфата е съставена от около 96% вода. Хроничната дехидратация може значително да влоши лимфния поток, отразявайки се негативно върху крайното действие на Боуен терапията.

Поради тези причини е изключително важно да пием повече вода, особено в дните след Боуен терапията, когато нейното действие е най-силно.

Основното нещо, което трябва да запомним, когато говорим за хидратация е, че напитките не влизат в количеството вода, което трябва да изпием в течение на деня. Изключително важен е приемът на питейна вода, защото напитките като чай и кафе също съдържат вода, но действат като диуретици и още повече дехидратират тялото. Това касае и алкохола и безалкохолните напитки.

Много хора споделят обаче, че не могат да пият необходимото количество вода, защото не обичат вкуса и. Този проблем може да бъде разрешен чрез добавянето на резенчета лимон, грейпфрут, лайм или мента във водата. По този начин тя ще стане по-ароматна и приятна за пиене.

A glass of icy water with some lime

Колко вода трябва да пием на ден? Съществуват различни схеми за изчисляване, като най-разпространената е да умножим килограмите си по 30 мл. Ако тежим 50 кг., е добре да пием 1,5 литра, а при 70 кг. – 2,1 литра вода дневно. В горещите дни и по време на активни тренировки и физически натоварвания е необходимо това количество да бъде увеличено.

И не забравяйте, че наличието на жажда е сигнал, че тялото ви е вече дехидратирано. Обезводняването може да ви накара да се чувствате изморени, да предизвика мускулна слабост, виене на свят и главоболие. Можем да избегнем всички тези негативни последствия, като увеличим количеството вода, което приемаме.

Пийте повече вода и се радвайте на добро здраве и пълноценен живот!