За водата

 

water-glass

За водата и това колко е важно да се пие е писано много. Задължително е човек да пие вода. 3 дни без вода са фатални за човек. Действа очистващо на организма. Профилактика за сърдечно-съдови заболявания е. Подобрява състоянието на кожата. Подобрява храносмилането. Помага при главоболие (всъщност доста често то се явява в следствие на непиене на достатъчно вода). И човек се чувства по-добре, по-енергичен и работоспособен, когато е хидратиран. Мисля, че е излишно да ви убеждавам във всичко това.

Защо тогава за повечето хора е трудно да създадат този полезен навик? Много пъти съм се питала това. И отговор нямам. Силно вярвам, че всеки дълбоко в себе си иска да е здрав, силен, щастлив и с добър тонус. Но като Боуен терапевт, понеже накрая на всеки сеанс съветвам човека да пие вода (по-надолу ще кажа по колко на ден) и да се движи, за съжаление половината от хората ми казват, че пият малко вода и не могат да го променят. Това за мен като терапевт и човек, който пие между 1,5 и 2 литра на ден ми се струва безотговорно. И макар да съзнавам, че това е лична отговорност на всеки индивид, ми се иска да помогна поне на част от тях да си изградят навик за пиене на вода.

Ще споделя моя опит как аз съм го изградила. Не помня кога точно е станало навик, понеже винаги съм пиела поне по литър на ден, още от ученичка. От години второто нещо, което правя сутрин след ставане (ще ви споделя кое е първото другата седмица) е да отида до кухнята и да си сипя чаша вода. Третото е да сипя чаша вода в канче и да я стопля на котлона. И преди да се събудят децата (това е ценно време само за мен, после се започва надпреварата с часовника 🙂 ) сядам на спокойствие да изпия чаша топла/гореща вода. Първо ме сгрява, защото винаги ми е студено сутрин в есенно-зимния сезон, второ по този начин се прочиства стомашно-чревния тракт. Много е важно да направите това на празен стомах, за да има ефект на очистително. Ако добавите и малко изцеден лимон още по-добре, така ще пиете алкална вода.

Първата причина да правя този ритуал веднага след ставането е защото когато сме сънени действията ни по-лесно стават навик и след няколко седмици със събуждането ще чувствате жажда. Втората причина е, че така има време да минете 2-3 пъти през тоалетната преди да стане време за излизане :). И третата е, че дори да забравите да пиете вода до обяд, поне сте стартирали с 500 мл. и не сте на нула. С времето навикът ви е в кърпа вързан и тялото само ще ви подсеща да пиете. А за да си подсигурите още поне 500 мл си носете едно малко шишенце в чантата, аз правя това всеки ден.

И едно важно уточнение – пийте 30-40 минути преди и поне 60-70 минути след хранене. Така и приемът на вода ще е пълноценен, и храносмилането ще е по-добро.

Сега е време да кажа по колко вода е хубаво да се пие. Разбира се, че това е индивидуално. Няма как да е универсално за всеки човек. Един е спортист, друг седи цял ден пред компютъра (което занижава приема, но не го изключва), един е 50 кг, друг 100 кг. Препоръчителният дневен прием, който аз давам на моите клиенти е 30 мл вода на кг тегло. Всеки да си сметне колко трябва да пие. Да речем ако сте 50 кг, това значи, че е хубаво да изпивате около 1,5 литра на ден. Ако употребявате кафе, увеличете с 1 чаша водата за всяко изпито кафе. Същото важи и за газираните напитки и алкохола, понеже всички те обезводняват (т.е. 1 чаша от тези напитки неутрализира 1 чаша вода). Газираните напитки ви карат да пиете още и още от тях и в един момент вечерта си давате сметка, че сте изпили едва 1-2 чаши чиста вода. Въпрос на желание и воля е да обърнете нещата в полза на водата. Но не прекалявайте. Повече от 50 мл вода на кг тегло не е препоръчително да се пие, освен ако не спортувате активно или работата ви е свързана с увеличена физическа активност. Колкото е вредно да сте дехидратирани, толкова е вредно и да изпивате по 4 – 5 – 6 литра на ден. Бъбреците се натоварват излишно.

Наскоро участвахме в едно изложение – Свободата да бъдеш. Там раздавахме на всеки, който се спираше на нашия щанд гривнички, които да подсещат да се пие вода. Хората, които ги изработват влагат много хъс и желание, можете да разгледате какво още правят на сайта им www.tattooinki.com . А ето ги и гривничките:

tattooinki_waterДано с тях сме помогнали поне на 1 човек да се подсеща и да приема вода. А ти, който четеш сега, преди да продължиш да работиш/четеш статии/почиваш, грабвай шишето и утоли жаждата на тялото си! Прекрасен зареден ден от мен!!!