За здравословното хранене

Shopping-basket-filled-with-fresh-vegetables

В последно време постоянно и отвсякъде се говори и пише за здравословното хранене и начин на живот. Няма спор, че ако искаме да сме здрави и енергични, едно от най-важните неща е какво ядем. Има и такава пословица – нека храната бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна.

Всичко започва от осъзнаването на взаимовръзката – храна – здраве. Когато открием това веднъж, започваме процес на промяна. Промяната може да бъде лесна и бърза, но може да е и най-трудното нещо в живота ни. Всичко зависи от нагласата и волята ни. Едно е да знаеш, че нещо вреди на здравето ти, второ и трето – да го направиш и превърнеш в нов навик.

Коя точно е най-подходящата и зареждаща за вас храна е много индивидуално. Нямам намерение да ви убеждавам в нищо – нито, че да се консумират животински продукти е вредно, нито, че е полезно. Никога не съм била привърженик на крайностите. Човек трябва да слуша своето тяло и да познава знаците, които му дава. Признаци като умора, подуване и болки в стомаха и червата, липса на енергия, са знаци, че храната, която сте приели не е най-подходящата за вас. Приемът на вода, както съм казвала вече, също е от огромно значение.

Опитвали ли сте да започнете да се храните здравословно? А правите ли го постоянно? На последния въпрос дори аз не мога да дам положителен отговор. Въпреки, че от години (8 на брой) съм тръгнала по този път, все още има моменти, в които се изкушавам и хапвам по нещо вредно. С времето тези случаи все повече отстъпват място на свежата, жива и пълноценна храна, но все пак съм човек и нищо човешко не ми е чуждо 🙂 Всъщност основното ми мото в това отношение е, че нещата трябва да стават естествено, с лекота, а не чрез диета и ограничения. Ако до вчера сте употребявали главно бързи закуски, газирани напитки, кафе, цигари, пържено или джънк фууд, то преходът трябва да стане бавно. Започнете с едно нещо – например фреш или смути сутрин на гладно. Превърнете го в навик, което се постига след поне 3-4 седмици постоянство. Научно е доказано, че когато променим нещо – било то в храненето си, мисленето, навиците ни за каквото и да било, тялото започва процес на обмен на храната на клетките. До този момент те са свикнали да получават определени вещества/хормони/импулси и когато сменим храната им, това води до стрес за самите клетки. Те изпадат в „абстиненция“ и търсят старата храна. Обикновено се случва около 2-3 седмица. Това е моментът, в който обикновено се отказваме да променим някой навик – какъвто и да е той. Защото изпитваме трудност – физическа и психическа. Ако успеем да преодолеем този праг, промяната настъпва по-лесно. Затова с каквото и да се захванете, правете го поне 30 дни, за да стане ваша втора природа, както се казва.

Най-добрият начин да получите нещо е като дадете същото нещо първо на някой друг. Използвайте всеки повод да „заразявате“ околните с полезни неща за хапване. Когато отидете на гости, вместо да купите кутия с бонбони, направете или купете сурови бонбони (в нета има много рецепти за бързи и лесни бонбони). Започнете деня с фреш от грейпфрут или портокал, или любимия ви плод и го направете не само за себе си, а и за половинката и децата си, ако имате. Децата са много плодородна почва за „засяване на семената ни“. Те не слушат съветите ни да не ядат вафла, а гледат от нас и ни копират. Децата ми вече сами си търсят смутито или плода сутрин. Хапват домашно приготвени или купени сурови и печени десерти, направени само с качествени съставки.

Моята промяна започна покрай захранването на сина ми преди 8 години. Тогава си купих първата книга за здравословно хранене. Бях на 25 години, здрава, щастлива, енергична. Не съм имала проблем, заради който да го направя. Просто исках да дам най-доброто на дете си, както всяка майка. Не че преди съм ядяла безразборно и само вредни храни, напротив. Облагодетелствана съм, защото от дете имам досег с природата и истински храни, пораснали на слънце, без химически торове и пестициди. Качеството на тези продукти е несравнимо със същите в търговските вериги. Но дори и да нямате такова място като мен, вече се намират достатъчно фермерски пазари, от които да се снабдите с истински продукти, пораснали в България и то на слънце.

Следващата стъпка е да изключите хидрогенираните мазнини от менюто си. Не знам дали те или ГМО продуктите са по-лоши, но бягайте и от двете. Лошото в България е, че не можем да сме сигурни какво присъства в продукта, тъй като на етикета не винаги има подробна информация. Все по-малко пакетирани неща купуваме, а такива с ГМО и хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини връщам на рафта. Когато мога приготвям всевъзможни неща за прехапване – основно за децата – солети, бисквитки, бонбони, кексчета, хляб с квас, различни дипове и разядки. Когато не мога – купувам от доверени места.

И последно, но не на последно място, правете си разтоварващи режими поне два пъти в годината. Може да не изкарате целите пости по Коледа и Великден, но поне по една седмица от тях ще е добро начало. Пролетно време си направете детокс – ако имате някакви проблеми най-добре се обърнете към консултант по хранене или диетолог. Постете поне един ден в месеца – прием само на вода за 36 часа. Имайте поне един суров ден в месеца, а може и всяка седмица. Започнете с малки стъпки, но вървете смело и само напред.

Много хора, които идват за Боуен терапия, ме питат дали може да помогне за сваляне на излишните килограми. Отговорът не е еднозначен. От една страна Боуен помага на тялото да се освободи от токсините, да се задействат вътрешните възстановителни процеси и да се подобри метаболизма. Но трябва и сам човек да си помага – на първо място чрез храната, на второ – мислите, на трето – емоциите. С Боуен този процес може да започне по-лесно, но Пътят е нещо лично за всеки и се извървява индивидуално. Аз съм тук, за да ви дам начален тласък. Добре сте ми дошли! Бъдете здрави и щастливи!