Калций и Витамин D – Как да си ги набавяме?

A cool graphical picture showing some of the human's bones

Храната, която приемаме е важна не само за костите ни, но и за всяка част от нашето тяло. Всяко едно вещество ни влияе по различен начин.

Някои вещества са способни да ни убият, други да ни заредят с Храната, с чиста енергия.

Затова трябва да осъзнаваме какво ядем и да мислим преди да приемаме определени храни в организма си. С времето костите на човек се износват все повече, поради което тяхната плътност намалява.

Витамин D

Както знаем от деца, нашите кости се уповават на Витамин D. Той подпомага приемът на калций, следователно и растежа на костите.

Този витамин е изключително важен в детските ни години, но дори когато растежа ни е спрял, ние се нуждаем от него за да може костите ни да останат здрави. Ако бъдем диагностицирани с остеопороза, най-добрият лечител е именно Витамин D.

A woman enjoying the shine during a sunrise or a sunset

Един от най-познатите методи за набавянето на този витамин е излагането на слънчева светлина. Но дали Слънцето ни снабдява с достатъчно количество Витамин D?

За да нямаме недостиг е редно да се храним с храни, богати на този витамин. Нека разгледаме кои храни са благоприятни за костната ни система.

Йогурт

За наш късмет, йогуртът ни е един от най-ценените на световно ниво. Смята се, че една купичка Йогурт е достатъчна за дневната ни доза калций.

Но някои йогурти не съдържат почти никакви полезни вещества поради добавките, които служат за по-дългия срок на годност, както и за вкус. Затова за предпочитане е чистият и неподправен йогурт, произведен от частни лица, или пък от самите нас.

Glass of milk surrounded by sunflowers

Мляко

Млякото има както доста плюсове, така и минуси. От малки ни дават мляко и ни казват, че то ни помага да растем. То обаче е полезно само в умерени количества.

Препоръчително е да не пием повече от чаша на ден. Ако обичаме да пием много мляко, е добре да го приемаме във вид на смути, шейк или крема сирене.

Някои изследвания доказват, че млякото неутрализира киселините именно с калция, който приемаме. Прекалено големият прием на мляко може да неутрализира твърде много калций, вместо да ни обогати с такъв.

Сирене

Днешно време не е толкова лесно да попаднем на качествено и чисто сирене. Затова не можем да сме напълно сигурни колко калций приемаме.

Ако ядем чисто и сравнително нискомаслено сирене, можем да се заредим с добро количество калций дори с половин бучка сирене.

Спанак

Това свежо растение се слави с неговото богато съдържание на вещества като желязо, Витамин А, фибри и калций. Спанакът е по-благоприятен за набавяне на калций, но за сметка на това е необходимо да ядем по-големи порции спанак.

Интересен факт за калция е, че той защитава клетките на дебелото черво от всички химикали и токсини, което силно намалява вероятността от появяване на ракови клетки

A runner who is running near a sea or a lake

Риба Тон и Сьомга

Сьомгата е изключително богата на Омега 3, но още по-хубавото е, че една порция Сьомга е способна да ни зареди с достатъчно Витамин D за повече от ден. Рибата Тон също е богата на Витамин D, но не колкото Сьомгата.

Пълнозърнест сусамов тахан

Таханът е не особено популярна съставка, като изключим тахан халвата и всички храни, съставени от тахан. Но пък е страхотен източник на калций, особено когато не е белен. Сусамовият тахан също така съдържа много мед, магнезий, цинк и Витамин B1

В днешно време трудно можем да вярваме на това, което ни се казва. Често храни, които цял живот сме си мислели, че са полезни, се оказват точно обратното. Най-добрият показател за качеството на храната е тялото ни.

Ако експериментираме с различни храни и сравняваме ефекта от тях, ще можем по-лесно да преценим качеството на храната. Често нашите вкусови рецептори и усещания ни лъжат, но с практика и воля можем да открием най-доброто за нас!