Оттеглянето

Всеки човек има нужда понякога от оттегляне. Ежедневието може така да ни изтощи, че ако не направим нещо за себе си и ако не си дадем време да сме сами и да чуем вътрешния си глас, вероятността да прегорим е много голяма.

Светът, в който живеем е изключително динамичен и забързан. Всеки тича по различни задачи, гони срокове, доказва се, работи нещо, което не му харесва, но го прави за да преживява. Или пък работи нещо, което му харесва, но дава 200% от себе си и все е зает. Живеем във време, в което имаме всичко, което някой би пожелал. Човечеството е напреднало повече от всякога, имаме модерни технологии, къщи, удобства, но нямаме най-важното – време за нас самите. Време, което заслужаваме, а все по-често не си позволяваме да имаме. Бързаме да приключим поредния проект на работа, да заведем децата на училище, спорт, уроци, на разходка, да си пуснем телевизора…. и когато някой ни попита – спортуваш ли или медитираш ли, отговаряме, че нямаме време. Това е най-честото оправдание – нямам време. Сигурна съм, че и вие сте се хващали да го казвате, аз самата понякога го казвам и после се замислям и променям по нещо.

Първата стъпка е да осъзнаем, че нещо не е както трябва, че си намираме оправдание, вместо да действаме. Тогава започваме да наблюдаваме живота си и да забелязваме всички неща, които не ни харесват и искаме да променим.

Втората стъпка е да вземем решение да променим нещата, които не ни харесват и да си поставим цели.

Третата стъпка е да действаме. Ако стигнем само до стъпка номер 2 и чакаме да се случи чудо, то може и да се случи, но по-вероятно е да не се. Заявете ясно и гласно какво искате. После го дайте първо на някой друг, така ще посеете семенцето на успеха за вас. Да помогнете на някой да има нещо, което иска също като вас е най-сигурният начин да го получите и вие. Ако искате време – дайте го първо на някой друг – бъдете компания или помощ за някой с такава нужда. Намерете приятел или познат, който все бърза от работа при семейството и обратно и му предложете да гледате децата, за да може той да излезе с половинката си, или да отиде на Боуен или масаж. Направете това, от което имате нужда за някой друг. Посятото семенце че порасне и ще даде стократно повече плодове – повече време за вас самите.

И тук идва стъпка четири – оттеглянето. Отделете си време от деня, в което да се оттеглите на тихо и спокойно място, най-хубаво преди сън или точно след събуждане. Останете сам със себе си и просто притихнете, затворете очи и чуйте вътрешния си глас. Дайте му шанс да ви говори и да го чуете. Спомнете си за всички хубави неща, които сте направили през деня и усетете радостта и удовлетворението да се разливат във вас. Вслушвайте се в този глас редовно, за да проверявате дали сте на прав път. Понякога желанията и целите ни се променят и това е съвсем нормално, все пак ние се променяме всеки миг и е съвсем естествено и мечтите ни да го правят. Намерете това островче в ежедневието си, което да ви носи спокойствие, хармония, безвремие и връзка със себе си. За всеки човек това островче може да е на различно място – за едни ще е в ходене пеша през парка, за други посещение на Боуен терапия или масаж, за трети – любим спорт/активност – йога или плуване, или пък арт занимания. Намерете си хоби.

Ако се чудите как Боуен терапията се връзва тук, ще обясня. Това е един час седмично, който човек отделя, за да се погрижи за себе си. Тялото ви сигнализира с болка или дискомфорт/дисфункция и е важно вие да чуете какво се опитва да ви каже. Всяка болка е сигнал, че правим нещо грешно или вредно за нас и тялото ни се опитва да ни защити, като даде сигнал. Дали ще го чуем и обърнем внимание, зависи само от нас. Оставете интуицията да ви води и да избере най-подходящата за вас практика или техника. Целта на Боуен е да активира вътрешните механизми за възстановяване и чрез процес на дълбоко отпускане да възвърне баланса в тялото и ума. Самата процедура е много приятна и от вас се иска само да лежите и да се отпуснете. Можете да използвате това време за вашето мълчаливо оттегляне от ежедневието. Време, в което забравяте за графици, цели, проекти, ангажименти и потъвате навътре към себе си. Това ще ви помогне да рестартирате организма и ума си и със свежи сили да продължите по пътя си.

Ако пък сте стигнали до предела на силите си и цели, амбиции, срокове, планове ви притискат прекалено много, то вероятно имате нужда от по-голямо и дълго оттегляне. Ако сте на път да прегорите и тялото и умът ви са изтощени до краен предел, най-добре заминете някъде за две седмици, или поне за една. Изберете място, на което да можете да се отпуснете и да имате възможно най-малко дразнители. Изключете телефона и компютъра и запалете вътрешния си фенер, с който да осветите и най-далечните тъмни ъгли на душата си. Отидете в планината или до морето, свържете се с природата, любувайте се на гледки и природни забележителности и нахранете душата си с Мир и Любов.

Помнете винаги, че най-важният човек е този, с когото сте в момента. Ако сте сами – това сте вие! Винаги давайте на най-важния човек цялото си внимание, любов и загриженост, и светът ще ви се отблагодари!

Бъдете здрави и щастливи!