Силата на звука – как честотите оказват влияние върху нас

В света много фактори влияят на човека както външно, така и вътрешно. Храната, водата, движението, климата, географското положение – списъкът може да продължи до безкрай. Но има един специфичен фактор, който се пренебрегва – това е звукът.

Звукът е цяла необятна наука, която крие необятни и шокиращи тайни. Човек с добър слух чува звуци през 100% от времето. Но малко известен факт е, че човек дори да не чува, звуците влияят на мозъка и могат да променят състоянието му. Но на какво точно влияят звуците и по какъв начин го правят? Нека разберем.
A line of frequencies that vary

Какво представляват честотите?

Отговорите на този въпрос са много, но има един общоприет. Честота е мерната единица за това колко пъти се повтаря едно събитие в даден период от време. Тоест ако даден звук е 15 херца, той вибрира 15 пъти в един интервал от време.

Най-познатите честотни вълни са тези на светлината и на звука. И двете оказват силно влияние на човешката природа, но за разлика от светлината, звука влияе по един или друг начин на абсолютно всеки човек.

Влиянието на музиката

Музиката е най-мощният инструмент за влияние над човека, чрез звук. Почти няма човек, който да не си пуска някоя песен поне веднъж на ден. Дори хората, които живеят без технологии (племена, амиши, затворници) се наслаждават на музиката като я създават на момента или пък като си тананикат.

Огромната музикална индустрия се възползва от този факт и си прави всякакви експерименти с човешкото съзнание. Типичен пример за това са песните, звучащи по магазините, стадионите, залите за събития и т.н.

Чрез музика, рекламодателите и продавачите правят така, че да подтикнат човек към нови и нови покупки. Всичко това се случва на подсъзнателно ниво чрез различен подбор на думи, честоти и мелодии. Ако наближава лятото и в магазин за дрехи звучи лятна и свежа музика, звучаща на специфични честоти, хората автоматично решават да купуват стоки за лятото.

A man who is playing on a piano

Честотата на Шуман

Тази честота е открита в средата на XX век от немски професор. Тя доказва, че Земята създава свой собствен честотен резонанс, който работи на свръхниска неуловима от ухото честота. Физикът Роберт Бек решава да направи един интересен експеримент. Той измерва мозъчните вълни на екстрасенси по време на сеансите им. Резултатите показват че вълните им съвпадат точно с тези на Шуман.

Когато врачките провеждат сеанси, честотите и на двете им полукълба съвпадат, но пък амплитудата им е противоположна. Тази честотна настройка ги свързва директно с честотите на Шуман, които променят мозъчните им функции и им позволяват да виждат неща отвъд нашите представи.

432 херца

Основната честота, която се използва за всякакъв род звуци е 440 херца. Но тя реално оказва вреда на човека в материален, емоционален и слухов аспект. Тази честота не е в хармония с естествения резонанс на човека и природата.

От друга страна, звуците настроени на 432 херца са в пълна хармония както с човека, така и с цялата вселена. Има редица експерименти, които показват, че звученето в тази честота създава хармонични форми. Но след като звукът бъде подменен настроен на 440 херца, хармонията се разваля напълно.

An illustration of two people which are creating music

Дори като човек се заслуша в музика изсвирена изцяло на 432 херца,  едно топло и гъделичкащо чувство го обзема. Музиката също така звучи по-красива, хармонична и спокойна. Има много други положителни честоти, които също ни въздействат по благоприятен начин.

Звуците са колкото приятни, толкова и опасни. Затова е редно да внимаваме колко точно шум приемаме, каква музика слушаме и къде се намираме през по-голямата част от денонощието. Това ще ни помогне да живеем в хармония с природата, света, както и със самите нас.