Телефоните и вредата от тях

По какъв начин мобилните устройства вредят на нашето здраве?
Телефоните са станали неизменна част от нашето ежедневие. Повечето хора си отварят телефона средно около 100 пъти дневно. Въпреки, че знаем за вредите, които той ни нанася, дали сме наясно какви точно са те? Сега ще разгледаме няколко от тях.
1. Проблеми със зрението
Обикновено през деня синята светлина, която отделят телефоните почти не изморява очите. Но когато слънцето залезе, синята светлината се превръща във враг на зрението ни. Това се случва заради биологичния часовник. Въпреки, че всеки има различна настройка, някои правила са валидни за всички хора. След залез слънце мозъкът не очаква прием на дневна светлина. Пикселите на екраните излъчват точно такава светлина. Едно от решенията е да използваме програми, които намаляват тези лъчения. Друга практика, която ви препоръчвам да изпробвате е да избягвате досег до техника 1 час преди сън (това включва и гледането на телевизия в леглото). По този начин мозъкът се адаптира към нощното време. Така човек спи по-пълноценно, което ни прави по-енергични през деня.
2. Болки във врата
Непрекъснатото поглеждане надолу към телефона може да предизвика схващания и болки във врата. Също така трябва да внимаваме с каква стойка сме застанали. Често унесени от телефона се изгърбваме или пък се облягаме по нездравословен начин. Когато това стане ежедневие, изкривяването на шийните прешлени и изглаждането на физиологичната извивка на гръбнака не закъсняват. Съветите са когато ползвате телефон да го сложите на нивото на очите си, а не да навеждате глава надолу.
3. Разсейване
Сигурно често виждате хора, които са хипнотизирани от телефоните, без да отразяват какво се случва около тях. За жалост броят на този тип хора се увеличава. Децата свикват още повече с технологиите. Ако не сте съгласни, наблюдавайте една детска площадка и ще откриете поне 1-2 деца, играещи на телефоните си. Но този синдром е обхванал хора от всяка възрастова група. Не позволявайте да сте част от това мнозинство. Имайте контрол над телефона си, а не той над вас.
4. Разговори по време на шофиране
Разговорите предизвикват хиляди катастрофи годишно. Едно от решенията е да използваме блутуут слушалка (телефон тип handsfree). Те намаляват риска, но въпреки това опасността все още е налице. Нека бъдем разумни, разговорите могат да почакат.
5. Облъчване
Всеизвестен факт е, че телефоните излъчват радиация. Въпреки това ако се използва с мярка, тя е абсолютно безвредна. За да намалите излишното облъчване поне през нощта оставете телефонът си далеч от вас – най-добре в другата стая, но поне на 2 метра от главата ви.
6. Артрит на пръстите
Доста неочаквано, нали? Ами изследвания да доказали, че честото натискане на тъчскрийна би могло да умори костите. Опитайте докато си чатите или като пишете нещо на телефона, да се съсредоточите върху палците си. Усещате ли леко натоварване? Аз лично усещам.
Това са едни от вредите, които мобилните устройства оказват. Замислете се колко често ги използвате и дали тези ценни апарати не са всъщност по-вредни, отколкото полезни за вас и околните. Разбира се, в съвременния начин на живот телефоните ни заемат една основна част, но нека ги ползваме разумно.
Лек и слънчев ден!