Хашимото и Боуен

thyroid_gland

Напоследък все по-често се среща болестта на Хашимото. Диагнозата е Тиреодит на Хашимото, което представлява автоимунно възпалително заболяване на щитовидната жлеза. Бидейки автоимунно точните причини за това коварно заболяване не са напълно известни. Има хипотези, една от които е , че е наследствено. Друга – че е следствие от инфекция. Трета – стресът в съвременния начин на живот. Четвърта – преглътнат гняв, неизказана истина, липса на любов към себе си. Колкото и налудничаво да звучи, ако самите ние не се обичаме, тялото ни материализира тази нелюбов под формата на болести.

Щитовидната жлеза отговаря за много важни вътрешни процеси – метаболизмът, хормоналния баланс, регулация на нервната система и съответно – настроението ни. Не е случайно и името – Щит-о-видна – тя ни предпазва, като щит. И когато сами не се пазим, защо очакваме това да прави тялото ни за нас? За да бъдем хармонични и в тонус е нужно да се грижим за тялото, ума и духа си ежедневно. Да мислим какво ядем, защото това е горивото на организма ни. Да внимаваме какво казваме и мислим, защото е горивото за нашата жизнена сила (чи, ци, прана). Да дишаме правилно. Да пием достатъчно вода. Да приемаме спокойно всичко, което се случва с нас и да си припомняме, че сами сме си го посяли. Балансът е лесно постижим, но по-труден за задържане.

Всяка болест, която идва при нас е наш приятел. Тя се появява, за да ни предаде важно послание – какво сме сбъркали. А дали искаме и ще го поправим, зависи изцяло от нас. Някои хора се стряскат от появата на болест, сякаш се събуждат, проглеждат. И започват да търсят първопричината, започват да работят по промяната. Защото го искат и вярват, че сами коват съдбата си. Намират вътрешните сили и го правят. Други получават болест след болест, знак подир знак, но остават слепи и глухи за тях. Избират да са жертва и някой друг да се погрижи за тях, някой друг да носи отговорност за техните действия или бездействия. Това са само факти. При мен са идвали хора и от двата типа.

Но да се върнем на Хашимото. Нека разгледаме обичайни симптоми при това заболяване:

 • покачване на теглото без видима причина
 • констипация
 • суха кожа
 • болки в мускулите и ставите
 • смущения в месечния цикъл при жената
 • дрезгав глас
 • умора
 • усещане за студ
 • депресивни състояния
 • храносмилателни нарушение – метеоризъм, киселини, болки в стомаха
 • косопад
 • подуване на щитовидната жлеза
 • проблеми с паметта
 • повишен холестерол и др.

Болестта на Хашимото (по името на откривателя – японски лекар) е състояние на занижено производство на хормони, както е при хипотиреоидизъм. Това засяга целия организъм, но най-бързо метаболизма и сърдечно-съдовата система.На практика се получава самоунищожение на щитовидната жлеза от бели кръвни клетки, в следствие на повишените нива на антитела. По този начин се намаляват регулаторните функции на жлезата над метаболизма. В началото на заболяването е трудно да се диагностицира и често се открива след 5-10 години. С времето симптомите стават все по-силни и отчетливи.

Хранене при Хашимото

Диетата при това заболяване е от особено значение. Ограничаването на приема на определени храни (като глутен, млечни, консервирани храни) е жизнено важно, защото по този начин помагаме на организма с процеса на храносмилане и регулиране на теглото. Важно е да се консумират пресни храни – плодове, зеленчуци, семена, ядки, за сметка на силно обработени и консервирани храни, които затрудняват храносмилането.

Хашимото и Боуен

Не малък процент от жените, които идват на Боуен терапия, са с това заболяване. Имат един или повече от симптомите, диагноза след кръвни и хормонални изследвания. Някои са в начална фаза, други от години.

Боуен терапията помага на цялото тяло, като го балансира. Има специализирани процедури и за конкретните проблеми – хормоналния дисбаланс, нарушеното храносмилане, проблеми с цикъла. Това са и най-отчетливите промени, които пациентът може да усети, че са се променили. След няколко Боуен процедури част от тези проблеми или всичките са подобрени значително. Наблюдава се и подобрение в настроението, справяне със стреса, по-добър тонус.

Няма точна рецепта колко процедури са необходими, за да се излекува човек, и дали може да се постигне напълно излекуване. Всеки човек е различен и тялото му напредва с различна скорост. Зависи също от колко време е заболяването – колкото по-отскоро, толкова по-добре. Болестта може да влезе в ремисия за неограничен период от време, докато нещо не я провокира да се изостри отново. Но с Боуен терапията може значително да се намали хормоналното лечение, в някои случаи и напълно да бъде заместено.

От момента на откриване/диагностициране на това заболяване, или дори съмнение за него (ако имате част от симптомите), се заемете с активна работа със себе си. Погрижете се да се храните по-здравословно, да се движите всеки ден, да пиете достатъчно вода и да смените мисловния си модел.

Ето какво казва Луиз Хей в една от книгите си:

Вероятна причина за увеличена щитовидна жлеза – Прекалено разочарование, защото
не можете да осъществите онова, което искате. Винаги се съобразявате с другите, а не със себе си.

Нов мисловен модел – Възвръщам своята сила на истинското й място. Сам вземам своите решения. Аз съм удовлетворен.

Щитовидна жлеза – проблеми: вероятна причина – Унижение. Никога не остава време
да направя това, което ми се иска. Кога ли ще дойде моят ред?

Нов мисловен модел – Придвижвам се отвъд старите ограничения и сега си позволявам да се изразявам свободно и съзидателно.

А вие пробвахте ли Боуен терапията? Направете го сега и подарете на тялото и душата си хармонията, от които имат нужда. Запишете своя час още сега!