Четири вида главоболие, при които помага Боуен терапията

 

Според Световната здравна организация, в световен мащаб над 47% от възрастните страдат от главоболие. Сред основните виновници за това състояние са стресът, недоспиването, прекомерната употреба на мобилни устройства и компютри, както и редица по-сериозни здравословни проблеми.

Интересен факт е, че главоболието има пряка връзка с един от основните хормони на щастието – ендорфините. Нивата на тези хормони в човешкото тяло оказват съществено влияние върху начина и силата на възприемането на болка. Така хората, страдащи от хронично или остро главоболие, имат по-ниски нива на ендорфини в сравнение с тези, които не страдат от дадения проблем.

Щом начинът, по който възприемаме болката е в голяма степен въпрос на биохимия, то не е ли по-логично да прибегнем към естествените методи, понижаващи хормоните на стреса и повишаващи хормоните на щастието, вместо да купуваме от аптеката поредната опаковка лекарства, която обикновено има само временен ефект?

Нека разгледаме по-подробно как неинвазивните и нежни движения на Боуен терапията оказват ефективно въздействие върху четирите най-разпространени вида главоболие.

ТЕНЗИОННО ГЛАВОБОЛИЕ

Тензионното главоболие е най-често срещаният вид главоболие, което се получава от пристягане на мускулите в областта на скалпа и врата. Сред причините за това главоболие са физическият и емоционалният стрес, недоспиването и даже неправилната стойка.

Боуен терапията оказва силен доказан ефект върху тензионното главоболие, чрез балансирането и успокояването на нервната система, понижаването на хормона на стреса – кортизола и повишаването на хормона на щастието – ендорфина.

Техниката Боуен помага и при неправилна стойката и схващане на рамената и врата – проблеми, които са тясно свързани с хроничното тензионно главоболие.

МИГРЕНОЗНО ГЛАВОБОЛИЕ

Мигренозното главоболие е вторият по разпространеност и честота вид главоболие. Според проучванията, около 15-20% от хората страдат или са страдали от мигрена в определен период от живота си. Този вид главоболие се среща по-често при жените и е научно доказано, че има пряка връзка с хормоните – по-интензивно е проявено в репродуктивна възраст и отслабва по време на бременността и менопаузата.

За разлика от медикаментите, които водят до временно обезболяване, без да отстраняват първопричината на проблема, Боуен терапията има нежно, но силно и комплексно целително въздействие върху цялото тяло. Бихме могли да кажем, че техниката не лекува, а създава благоприятните условия тялото да се изцелява и възстановява самостоятелно. Стимулирайки всички системи на организма, включително хормоналната и нервната система, Боуен терапията води до значително намаляване на мигренозното главоболие.

Целителният ефект на техниката Боуен се постига чрез въздействието върху дълбоките фасции, както и върху опашната кост (особено при хормонално зависима мигрена).

МЕДИКАМЕНТОЗНО ГЛАВОБОЛИЕ

Активното развитие на фармацевтичната индустрия донесе на жителите на 21 век нови диагнози като медикаментозен ринит, медикаментозно главоболие и други хронични заболявания, произтичащи от честия и безконтролен прием на медикаменти. Медикаментозното главоболие започва с безобидния прием на обезболяващи при обикновено главоболие или мигрена и прераства в тежка зависимост от тези лекарства, които с времето губят своя ефект и превръщат главоболието в хронично.

Лечението на медикаментозното главоболие е сложен процес, при който трябва да бъдат положени усилия както от страна на Боуен терапевта, така и от страна на пациента.  Паралелно с Боуен терапията, която ще ви помогне да преодолеете първопричината на проблема, трябва да се опитате да водите по-здравословен начин на живот и постепенно да преустановите приема на обезболяващите медикаменти – един от основните виновници за този вид главоболие.

СИНУСОВО ГЛАВОБОЛИЕ

С настъпването на студеното полугодие зачестяват и главоболията, свързани с хрема и синузит. Боуен терапията може да се използва като основна и съпътстваща терапия при лекуването на остър и хроничен синузит и свързаните с него мъчителни главоболия. Специалните релаксиращи Боуен движения, които се извършват в областта на главата и синусите,   спомагат за намаляването на хремата и възпалението на синусите, поради които изпитваме този вид главоболия.

 

Въпреки че в тази статия изброихме четирите най-разпространени вида главоболие, съществуват още и други по-редки главоболия (например клъстерното главоболие), които  също така могат да бъдат облекчени чрез Боуен терапията. Не трябва да забравяме обаче, че всеки човешки организъм е индивидуален и ако в някои случаи са необходими само 1-2 сеанса, за да усетим трайно подобрение, то при по-тежки случаи на хронично главоболие са необходими повече време и  постоянство.