Що е то Боуен терапия и има ли почва у нас?

IMG_0588

 

Най-честият въпрос, когато кажа какво работя, е – „Какво е това Боуен?“ Повечето хора не са чували за този вид терапия или ако са, не им е съвсем ясно какво представлява. Въпреки, че тази мануална модалност е от над 7 години в България, все още е малко позната и хората подхождат с недоверие и скептицизъм, което според мен е нормално за всяко ново нещо.

В повечето случаи, когато някой ме попита какво представлява терапията, хората си мислят, че това е масаж (най-близкото сравнение е точков масаж). И аз започвам да обяснявам, че всъщност няма нищо общо с масажа, защото техниката на работа е напълно различна от всякакви други мануални (извършвани с ръце) терапии.

Техниката Боуен е много лека и щадяща. Чрез нежни движения в точно определени места по тялото се задействат вътрешните механизми на организма и започва процес на самобалансиране. Терапевтът е само катализаторът на процеса, тялото на човек е това, което върши по-голямата част от работата. Това, което се изисква от пациента/клиента (няма нужда да имате проблем, за да отидете на Боуен процедура, може просто да си подарите половин-един час на спокойствие и хармония) е да легне по корем, да затвори очи и да се отпусне максимално. Това за някои хора се оказва много трудно – да лежат и да не правят нищо, просто да се отпуснат.

В съвременния свят на забързаност и ангажираност, хората много по-трудно си позволяват да почиват. И дори когато почиват, не го правят качествено. А това е от съществено значение за нашето здраве и добра форма. Все повече хора имат проблеми със съня/заспиването. Все повече хора работят много повече от представителите на предишните поколения. Затрупани сме с информация отвсякъде – телевизия, интернет, смартфони, таблети, радио, книги…Информацията може да бъде много полезна, но може и да вреди на човек. Колкото повече нови неща научаваме през деня, толкова повече информация има да обработва мозъкът ни и във времето за почивка е зает с това, вместо да регенерира.

Сесията започва с лягане по корем. Извършват се серии от движения (различен брой във всяка серия) и между тях – паузи от по 2-3 минути най-често. Тези паузи са много важни и са необходими на тялото да обработи информацията, получена чрез движенията, преди да се направят следващите. По време на паузата вълните, които са пуснати с движенията започват да циркулират в цялото тяло и да балансират на всички нива – физическо, емоционално, ментално, енергийно. Чувствителните хора усещат това вътрешно движение и то при всеки е различно – за някои е чувство за затопляне, за други – вибрация, трети – мравучкане и много други. При всички, обаче, е много приятно, стига да си позволят да се отпуснат.

В началото на всяка първа терапия се провежда събеседване и в зависимост от проблемите или желанията на човека се прилагат различни процедури, по преценка на терапевта. Затова е важно човек да има доверие на терапевта си, както и доверие в процеса. Това определено помага за по-добри резултати.

Средно една сесия трае от 30 до 45 минути, рядко до час. Това е време, което всеки човек (особено такъв със забързано ежедневие) заслужава да си подари. Време лично за себе си, за почивка и хармония. Това е един малък оазис, който посещавате сами със себе си. По време на терапия не е хубаво да се говори, да се слуша музика, няма аромати. Всички неща, които занимават ума се оставят настрана. Това също е странно и трудно за прилагане от някои хора. Има клиенти, които идват и очакват да получат масаж или поне едночасово плътно присъствие на терапевта до тях. Да усещат, че нещо прави, за да оправдаят парите, които дават. Ако при такива хора е съчетано и с липса на сетивност за вълните (те не ги усещат, но тялото работи), скептичността се появява и обикновено не се връщат втори път. Аз приемам това напълно и знам, че всеки човек е различен и това, което за един е описано като прекрасно изживяване, за друг е било най-дългият и кошмарен час в живота им. Боуен е подходящ за всеки, но не е за всеки. Няма универсален метод, който да е приложим за всеки и да е харесван от всеки и според мен това е напълно нормално.

Аз лично ходя на Боуен терапия винаги когато мога. Макар да мога да си направя сама движенията, много по-различно е да легна и да се отпусна напълно, без да мисля сега кое следва, колко да е паузата и т.н. За мен това е най-добрата мануална техника, която съм си прилагала. Виждала съм резултатите и върху себе си, и върху хората, с които работя. А усещането за потъване и отпускане е неповторимо.

Ако още се чудите какво е това Боуен терапия и има ли почва у нас, ще ви кажа – пробвайте и ще знаете. Но пробвайте поне три пъти. Ако трябва и при различни терапевти. Тук не е важно само да се изпълнят безупречно движенията, важно е и да намерите вашия терапевт. Да можете да му се доверите и да сте сигурни, че правите нещо по-добро за вашето тяло, ум и дух. Запишете своя час сега!