5 начина за поддържане на мозъка

Милиони хора тренират телата си всеки ден като отделят дори по няколко часа. Те са обсебени от желанието да изглеждат добре, да се чувстват добре и да имат по-хубаво тяло от околните.

Но по-голямата част от тези хора забравят, че освен телесната мускулатура, те трябва да развиват и мозъците си.
Истината е, че мозъкът е причината за интензивното развитие на цивилизацията ни, а тялото е само инструмент на мозъка.

Ако тялото е колесница, мозъкът играя ролята на конете. Но ако тези коне не се хранят, тренират и изпитват редовно, те ще изпитват затруднения в тегленето на колесницата.

Тази метафора идеално описва връзката тяло-мозък. Ако не поддържаме мозъка си, тялото ни става един вид почти безполезно.

За почти всеки човек е ясно как се тренира тяло – вдигане на тежести, бягане, правене на упражнения, спорт и всякакви други физически активности.

Но как тогава се тренира мозъка? Нека разгледаме най-ефективните начини, които не само ще съживят, но и ще подобрят вашата мозъчна активност!

1. Четете

Може би сте се досетили, че четенето е един от начините. Доказано е, че мозъка работи няколкократно по-усилено, когато човек чете, в сравнение с когато гледа телевизия. Четенето на книги на хартиен носител си е предпочитано пред електронните книги, но това си е въпрос на личен избор.

Ако имате електронен четец, който не излъчва силна светлина и е благоприятен за очите, тогава спокойно можете да четете от него, но ако четете от компютър или телефон, тогава трябва да си бъдете предпазливи.

2. Учете езици

На всяко дете се обяснява, че езиците отварят безброй вратички и че колкото повече езици знаеш, толкова по-добре. Но има и друг значителен плюс – развива мозъчната дейност с огромни темпове! Тъй като новите езици са нещо напълно ново за мозъка и се асимилира голямо количество нова информация, нивото на паметта ни се покачва драстично.

Разбира се, колкото по-сложен и нов за нас е езика, толкова по-трудно и предизвикателно ще се стори той на мозъка ни. Например, ако вече знаеш испански, научаването на италианския няма да ти се стори чак толкова мъчително. Но ако се заемеш да учиш китайски, японски или арабски, тогава картинката е съвсем друга.

3. Опитвайте напълно нови за вас неща

Когато някой музикант опита да нарисува нещо голямо, без да го е правил никога преди, неговият мозък най-вероятно ще прегрее. Това важи за всеки човек, който направи нещо подобно.

Ако опитате да се развиете в напълно нова за вас сфера, вие излизате от зоната си на комфорт, което раздвижва мозъчните ви гънки както вятъра образува вълни в морето. Но вие сте тези, които трябва да образувате този вятър, за а може мозъчното ви море да се активизира

4. Използвайте приложения, предназначени за тази цел

Днес разполагаме с какви ли не мобилни приложения. Хората са обсебени от социалните мрежи и им отделят значително количество време.

Но не използваме това време за да се развием ментално? Можете да влезете в Google Play или в Apple Store и да напишете Brain games. Така ще намерите голямо разнообразие от мозъчни игри, между които да изберете най-подходящите за вас.

5. Играйте мозъчни игри в реалния живот

Преди появата на смартфоните, хората са си измисляли собствени начини да развиват мозъците си по забавни и атрактивни начини. Един класически пример са бордовите игри.

Някои от тях изискват наистина сериозна мисловна дейност (Шах, Китайски шах, Го, Дама). Има и игри като Монополи или Скрабъл, които биха паснали дори на подрастващите.

Има едно интересно и предизвикателно упражнение, което можете да опитате дори сега. Вземете лист хартия и средство за писане.

Първо напишете някакво средно дълго изречение, например „Обичам плодова салата със сметана“.

  • След това го напишете
  • наобратно „сметана със салата плодова обичам“
  • Сега го напишете отново наобратно, но буква по буква „анатамс със аталас аводолп мачибо“
  • Накрая повторете същите три стъпки, но с неудобната ви ръка (ако сте десничар, го направете с лявата, и обратното)

Това сложно упражнения може сериозно а разгрее мозъка ви и да ви подготви за ежедневните ви дейности.

Развитието на мозъка е нещо, което често пренебрегваме, но рано или късно виждаме последиците. Когато човек напредне във възрастта, той страда от състояния като Дименция, Алцхаймер и лоша памет.

Затова е хубаво да отделяме поне малка част от времето си за да избегнем тези неприятни симптоми. Това също ни подобрява живота като ни прави по-паметливи, умни, внимателни и способни да се справяме с предизвикателствата на живота!