6 съвета за по-добра стойка

A photo that shows the right standing positure
Днес гръбначните изкривявяния са по-чести от когато и да било. Още от ранна възраст децата свикват да седят и ходят с неправилна стойка. Влиянието от компютрите и мобилните устройства допълнително влошава ситуацията.
Веднъж свикнат ли със стойката си, тя им се превръща в навик. Добрата новина е, че не е късно да направим промяна. Нужна ни е само доза воля и малко време, което сме готови да отдадем изцяло. Да започваме:
1. Не се излягайте
Повечето от нас обичат да се излягат на диваните си като крале. Е, това трябва да спре. Тази стойка не само изкривявя гръбнака, но и премазва органите.
Белите дробове биват стеснени, което затруднява дишането и намалява кислорода в тялото ни. Това обяснява защо като се излегнем започва серия от прозявания – прозяването е сигнал за липса на кислород.
2. Стойте изправени на бюрото
Докато работим ние често пренебрегваме начина, по който сме седнали. Замислете се колко време отделяте на ден за работа пред бюро. А по какъв начин сте застанали? Първата стъпка е просто да се изправим.
Когато раменете са на нивото на врата, то значи гръбнакът ни е изправен. Колената трябва да са под 90 градусов ъгъл, а стъпалата плътно залепени за пода. От време на време следете стойката си и я коригирайте като видите, че нещо не е наред.
A photo that shows why sleeping on our right side is better

Спането от дясната ни страна е по-здравословно

3. Уверете се, че спите изправени
Усещали ли сте някога болки в гърба след сън? Ако да, то трябва са вземете мерки. Първо разберете дали леглото ви е достатъчно меко, гъвкаво и дали не ви изпотява. Тук финансовите възможности играят роля, но всеки обикновен човек може да си отдели някаква сума за приличен матрак. Все пак отделяме повече от 25 години само за сън!
Винаги стойте изправени в леглото без да се свивате като пашкули. Краката в случая играят важна роля.
Ако е възможно сложете средно голяма възглавница между краката (това важи при лежането настрани, което е и най-здравословно). Това действа най-добре като възглавницата е между коленете, но и между бедрата би вършила работа. Има специални възглавнички, които имат отвор за краката и служат само за тази цел. Можете да ги намерите в интернет на достъпни цени.
4. Шофирайте изправени
Може да изглеждате властно като сте отпуснати зад волана, но за сметка на това гръбнакът ви негодува. Като сте изправени имате повече видимост и по-голямо време за реакция на пътя.
5. Дами, не превръщайте високите токове в ежедневие
Въпреки елегантността и красотата, които токовете придават, те не бива да се носят редовно. Те не само натоварвят пръстите на краката, а и целия гръбнак. Всички кости са свързани и дори една малка промяна в стойката може да предизвика проблеми.
Когато ходилото не е плътно стъпило на земята, гръбнакът се съобразява с това и също изменя своята форма. Затова дами, носете любимите си високи токове с мярка. И без тях сте красиви!
A photo that shows how to sit the right way
6. Проверете дали стоите изправени
Сещате ли се как ни мереха колко сме високи когато бяхме малки? По същият начин можеше да проверите и дали стойката ви е правилна. Допрете тялото си плътно до стената като концентрирате силата си в главата. След това изместете краката си напред малко след нивото на носа.
Ако имате добра стойка, ще се отвори пространство в областта на кръста. Ако изпитвате затруднения и пространството е малко, значи би било добре да действате по въпроса. Една консултация с лекар би била от голяма полза.
Надявам се тези съвети да ви влязат в употреба. Дори да чувствате гръбнака си добре, замислете се дали все пак можете да подобрите или коригирате нещо.
Бъдете изправени и здрави!