Икигай – Японската тайна за дълголетие


Япония официално е обявена за държава на дългожителите, заемаща лидиращо място по средна продължителност на живота.

А в самата Япония има област, където процентът на столетниците на квадратен метър е особено впечатляващ. Това е остров Окинава.

Средната продължителност на живота на окинавските мъже е 88 години, а на жените – 92 години!

Как жителите на този остров успяват да постигнат този впечатляващ резултат? Отговорът на този въпрос ни дава National Geographic, а по-точно американецът Дан Бютнер, който е изследовател на така наречените „сини зони“ на планетата – зоните, където хората живеят особено дълго.

Кое е уникалното нещо, което забелязва Дан след като анализира окинавците? На какво се дължи тяхната висока продължителност на живота? На специална диета? Не, те се хранят съвсем типично за другите японци – с морски дарове и зеленчуци. Специални условия на живот? Не, научно доказано е, че на Земята има страни с по-благоприятен климат.

Тайната на тяхното дълголетие се крие във философията им за живота, а именно в търсенето и намирането на своя неповторим Икигай.

Какво е значението на думата Икигай? Тя произлиза от думите:

„Ики“ – да живееш и

„Гай“ – причината.

Най-простият превод е „смисълът на живота“, това, което ни кара да се чувстваме нужни, пълноценни и полезни.

Това, което ни кара да се събуждаме сутрин с радост и дава смисъл на всеки един ден от живота ни.

Когато човек намери своя икигай, всяко сутрешно събуждане се превръща в радост и е придружено от приятното нетърпение бързо да се заеме с любимата си работата. А лягането вечер се възприема като възможност да дадете пълна почивка на тялото и ума, за да продължите любимото си занимание утре.

Според японците, всеки един час от живота на човек, който е намерил своя икигай, е изпълнен със смисъл и спокойствие. Когато успеете да намерите своя икигай, всяко едно ваше действие става осъзнато и ценно, а ненужните и недостатъчно стойностните неща изцяло отпадат. Чувствате се необходими и полезни за обществото, виждате напредъка си и във всяка възраст сте изпълнени с вдъхновение и сила.

Жителите на Окинава знаят как да се наслаждават на приятните малки неща, които в техния случай са спокойна чаена церемония, наблюдаване и съзерцаване на природата, радостта от общуването с близките хора.

Как да откриете вашия икигай

Не съществува готова рецепта, защото всеки един човек трябва да анализира своята уникална вътрешна същност и да погледне на собствения си неповторим живот от различните му страни. Но съществуват няколко въпроса, които биха могли да ни помогнат да се доближим до осъзнаването на нашето предназначение.

  • Какво обичате да правите? Не се ограничавайте с няколко отговора, когато започнете да пишете. Постепенно от вашето подсъзнание могат да изплуват неочаквани отговори, за които даже не сте подозирали. Връщайте се към този въпрос отново и отново, като добавяте нови отговори. А накрая отбележете с удебелен шрифт това, което ви харесва да правите най-много.
  • Какво можете да правите? Избройте всичко, което ви идва на ум. Дори ако това се отнася за много различни области на живота.
  • Кои са нещата, за които получавате материално възнаграждение? Тук можете да напишете какво в момента ви носи приходи.
  • От кой мой талант/умение имат нужда хората? Избройте тук всички действия, които носят радост на вашите близки, роднини, познати и непознати.

Докато пишете отговорите на всеки един въпрос, не гледайте предишните въпроси и отговори. Бъдете честни със себе си. След което анализирайте отговорите си и потърсете допирните точки.

Вашия уникален и неповторим Икигай ще намерите най-вече в сърцето си, както и в сърцето на схемата по-долу:

Японският невролог Кен Моги, който се интересува от феномена икигай, дава добри съвети в своята „Малка книга за икигай“:

  • Започнете от малките неща. Не бива веднага да бързате радикално да променяте начина си на живот, опитвайки се да създадете от него шедьовър. Напълно достатъчно е да започнете от някои малки неща, които ще ви доближат до мечтата ви. Например ставайте по-рано сутрин, пийте вода вместо сутрешно кафе, отделете 5 минути за джогинг, отделяйте повече време за близките си хора.
  • Станете по-свободни! Повечето от нас живеят на принципа „Какво ще кажат другите?“ А другите винаги ще имат мнение, различно от вашето. Погледнато от философска гледна точка, голям процент от хората няма да искат вие да бъдете по-успешни от тях, затова всяко ваше начинание може да бъде посрещнато с доза скептицизъм, подигравки и въпроси от сорта на: „Хайде, защо ти трябва това?“ Всъщност по този начин хората се опитват да ви държат на тяхното ниво. Опитайте се да слушате вашето „вътрешно дете“. Всеки може да го потърси и да го открие в себе си. Вижте малките деца: те не мислят, че случаен минувач може да ги осъди за това, че се смеят твърде радостно или че искат да скочат в някоя локва.
  • Радвайте се на малките неща. Често чуваме този съвет, но именно той ни помага да повишим вибрациите си и да привличаме най-добрите неща в живота си.
  • Живейте тук и сега, или както казва народната мъдрост: „Който в миналото се впуска, настоящето пропуска!“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *