Укрепване на имунната система чрез Боуен терапия

Възможно ли е да превърнем вирусите, инфекциите и бактериите от наши „врагове“ в наши „съквартиранти“, с които ни е писано да съжителстваме на планетата Земя? Да, ако осъзнаем колко мъдро е сътворила природата нашето тяло, част от което е нашата безценна имунна система.

В тази статия ще разгледаме по какъв начин Боуен терапията може да засили имунната ни система, която представлява най-големият ни помощник и защитник срещу всички вируси и бактерии. Именно от нея зависи колко често боледуваме и колко бързо се възстановяваме.

Редуцирането на стреса чрез Боуен терапията води до засилването на имунната ни система.

Колкото повече сме изложени на хроничен стрес, толкова повече боледуваме. Стресът може да бъде здравословен за тялото само в случаите, когато е краткотраен и е последван от отпускане и релаксация.

Боуен терапията стимулира нервните рецептори и активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която отговаря за отпускането на организма. Движенията, с които се осъществява терапията, са леки и деликатни. В резултат на тях обаче тялото изпада в дълбока релаксация, наблюдава се значително намаляване в кръвта на нивата на адреналина и кортизола  – хормоните, които са отговорни за хроничния стрес.  От друга страна обаче, се вдига нивото на серотонина, който е отговорен за нашето настроение, сън и памет. През зимните месеци нивото на този хормон в кръвта винаги пада, като това е една от причините именно в този период на годината тялото ни да е по-податливо на вируси и инфекции.

Интересен факт е, че даже когато пациентите идват на Боуен терапия, за да решат редица различни свои проблеми (хронични заболявания, болкови синдроми и т.н.), те често споменават за приятния „страничен ефект“, който получават, а именно, че са станали по-балансирани и по-спокойни. Това усещане за пълно физическо отпускане, което води и до по-добър сън, е ключов фактор за отличното функциониране на имунната система.

Боуен терапията стимулира лимфния отток и дренаж, което от своя страна засилва имунната система.

Лимфната система често остава подценявана, а всъщност тя е една от най-важните системи в тялото, определящи имунитета на човека. Нейната основна функция е да прочиства тялото ни от отпадъчни вещества и токсини, да защитава организма от инфекции. Лимфните възли произвеждат лимфоцити и антитела, които предпазват тялото ни от всякакъв вид инфекции, гъбички и патогени.

Заседналият начин на живот, дългото седене пред компютъра, характерно за съвременния човек, както и поглъщането на нездравословни храни води до засилена интоксикация на тялото. Лимфната ни система буквално не е в състояние да се справи със своята функция самостоятелно и има нужда да и бъде помогнато отвън.

Наличието на хронични здравословни проблеми също може да влоши работата на лимфната система. Редица заболявания, ограничаващи двигателната активност, водят към по-заседнал начин на живот и обездвижване. Приемът на голямо количество медикаменти, от друга страна, също се възприема от тялото като интоксикация.

По-долу е показан един от честите механизми на боледуване:

Стрес >> Влошаване на храносмилателната система >> Влошаване на функционирането на лимфната система, която не може да се справи с токсините в организма >>Отслабване на имунната система >> Често боледуване от вируси и инфекции

Специфичните движения по време на Боуен терапията стимулират не само храносмилателната и нервната система, но и лимфния поток и дренаж, като по този начин се активира циркулацията на течности в организма и се отстраняват токсините. Когато тялото се освободи от тях, се задействат вътрешните възстановителни процеси на организма. По този начин терапията стимулира тялото да се саморегулира и самовъзстановява.

Бъдете здрави и се грижете за вашата имунна система!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *