История на Боуен терапията

Поради високата си ефективност, Боуен терапията придобива все по-голяма популярност в България. Какво обаче знаем за нея, откъде започва нейната история и как се развива?

Техниката Боуен е кръстена на австралиеца Томас Амброуз Боуен (1916-1982), човекът, който започва да я разработва през 50-те години на миналия век в Австралия.

Зад всяка уникална личност в човешката история винаги стои поне един уникален факт. Уникалното за създателя на Боуен терапията, Томас Боуен е, че той не е имал медицинско образование. По професия дърводелец, но по призвание лечител, той описва своята уникална авторска система за изцеление като „Дар от Бога“.

Въпреки голямото си желание да се образова, поради бедност напуска училище на 14-годишна възраст. Сменял е много работи, преди да тръгне по стъпките на баща си и да стане дърводелец.

След участието си във Втората световна война, една от основните мисли, които вълнува създателя на терапията е, как може да бъде облекчена болката в човешкото тяло. Той забелязва, че определени движения и натиск, които той интуитивно извършва върху тялото, довеждат до положително и изцеляващо действие.

През 50-те години на миналия век Томас Боуен започва да оказва помощ напълно безплатно, като облекчава здравословните проблеми на своите познати и колеги (в това време е работил в циментов завод). Обикаляйки след работа домовете им до късно, понякога даже до сутринта, Томас дълго време не е взимал никакви дарения за своя труд. Стъпка по стъпка е разработвал и усъвършенствал своя напълно неповторим метод за лечение.

Според официалните документи на правителството на щата Виктория, Австралия от 1974 г., Том Боуен е третирал около 13 000 пациента годишно с успеваемост от завидните 80% при най-различни симптоми, дисфункции и заболявания.

След основаването на своята клиника, Томас Боуен успява да приема около 65, понякога даже до 100 пациента на ден; цифра, недостижима до ден днешен за нито един Боуен терапевт. Децата винаги са били лекувани безплатно.

Том основава безплатна клиника за деца с ограничени възможности в памет на своята внучка, починала от инвалидност на ранна възраст. Оказва помощ както на спортистите от местните спортни клубове, така и на затворниците от затвора в Джилонг. Работил е и с полицията на австралийския щат Виктория, оказвайки при необходимост своята денонощна помощ. Целият му живот преминава в служене на хората, като отделно място в сърцето му винаги е било помагането на децата, чието лечение в повечето случаи е било безплатно. Другият му основен приоритет е бил подобряването на качеството на живот на хората с увреждания.

 Осуалд и Елейн Рентч

Ключов момент в развитието на Боуен терапията е срещата между създателя на Боуен терапията и Осуалд Рентч през 1974г.  В течение на две години и половина Осуалд изучава техниката и в крайна сметка е упълномощен от Том Боуен да документира работата му. Именно благодарение на него, техниката е предадена на следващите поколения.

Осуалд ​​Рентч и съпругата му Елейн основават Австралийската академия по Боуен терапия през 1987 г., като я наричат Bowtech® – Оригинална Боуен техника. Посветени на запазването на техниката и на преподаването ѝ в оригиналния ѝ вид, те започват да я разпространяват в Австралия, а по-късно и в много други страни. По този начин Осуалд спазва обещанието си, което дава на Том Боуен преди смъртта му, че ще разпространи уникалната лечебна техника по целия свят.

Том Боуен беше прав. Той наистина получи един „Дар от Бога“, от който всеки един от нас може да се възползва, за да подобри своето физическо и емоционално здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *