Медикаментозна зависимост – Какво представлява и как да я преодолеем?

Медикаментозната зависимост е сериозен медицински термин, който рядко се използва в ежедневието. Въпреки това обаче стотици хиляди, даже милиони хора по целия свят страдат от медикаментозна зависимост под една или друга форма без даже да го осъзнават. Това е един нов вид болестно състояние, възникнало изцяло в следствие на развитието на фармацевтичната индустрия.

Ако не можете да си представите живота си без определен медикамент, периодично ходите до аптеката да го купувате и никога не тръгвате на път без да го сложите в чантата си, то е напълно вероятно да страдате от медикаментозна зависимост.

Сред най-честите примери за медикаментозна зависимост са:

  • Медикаментозно главоболие – започва с безобидния прием на обезболяващи при обикновено главоболие или мигрена и прераства в тежка зависимост от тези лекарства, които с времето губят своя ефект и превръщат главоболието в хронично.
  • Медикаментозен ринит – възниква при прекомерна употреба на спрей за нос със съдържание на ксилометазолин и води до хронично запушен нос и невъзможност за дишане без приема на дадения препарат.
  • Зависимост от сънотворни и успокоителни – особено тези, които съдържат барбитурова киселина, метаквалон, метиприлон, клометиазол или бензодиазепин.
  • Зависимост от болкоуспокояващи средства, както силните болкоуспокояващи като морфин и неговите производни, така и обикновените болкоуспокояващи, достъпни без рецепта в аптеката.
  • Зависимост от слабителни средства

Нека разгледаме медикаментозната зависимост на примера на медикаментозния ринит. Всичко започва обикновено с една безобидна настинка, посещението при личния лекар и изписването на безобидни на пръв поглед капки за нос. След като забележи, че настинката не е минала за 10 дена, пациентът продължава лечението с капките. Понякога минават месеци, преди пациентът да осъзнае, че неговата хронична болнавост и запушен нос не се дължат на естествен болезнен процес в тялото, а на тежката химическа зависимост от капките за нос. Тъжната истина е, че тази зависимост трае понякога  десетки години, в най-тежката си форма пациентът не е в състояние да диша свободно без да употребява дадения медикамент.

Излизането от медикаментозната зависимост е един сложен и дълъг процес, изискващ голяма сила на волята. Ако извървите този път обаче, тялото ви наистина ще ви бъде благодарно. Предоставяме ви и няколко съвета, как да се преборите с дадения проблем.

     1.ПРЕОДОЛЕЙТЕ ОГРАНИЧАВАЩИТЕ УСТАНОВКИ НА ВАШЕТО ПОДСЪЗНАНИЕ

Анализирайте своето подсъзнание и помислете дали имате негативни установки, като например: « Майка ми винаги е имала нередовен стомах, затова и аз имам такъв», «Всички хора от моя род имат проблем с кръвното налягане», «Вече 10 години приемам този медикамент и не мисля, че някога ще мога да го откажа» и т.н. Само когато преодолеем негативните установки, хронифициращи нашия здравословен проблем, ние си даваме шанс да се самовъзстановим и да се отървем от въпросната медикаментозна зависимост. Тук е уместно да цитираме известната фраза на Александър Свияш, че «Здравето е в главата, а не в аптеката».

     2. НАМЕРЕТЕ ПРИРОДЕН АНАЛОГ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА ВАШИЯ ПРОБЛЕМ

Посетете местната билкова аптека за да намерите по-безвреден растителен аналог за решението на вашия здравословен проблем. Колкото по-близо до природата сме, толкова по-здрави ставаме. Колкото повече химия приемаме, толкова повече се отдалечаваме от нейния безценен дар – здравето. Не подценявайте природата, в нея има лек за всичко. В повечето случай лечението с билкова терапия е по-дълготрайно, но в крайна сметка тялото ви ще ви бъде благодарно.

     3. СЛУШАЙТЕ ТЯЛОТО СИ, НЕ ПРАВЕТЕ РЕЗКИ ПРОМЕНИ

Всяка една промяна трябва да се извършва постепенно. В противен случай можете да стигнете до влошаване на вашето здравословно състояние. Слушайте тялото си. Ако алтернативните методи за лечение не са достатъчно силни, то се върнете временно отново към медикамента, който приемате. Ако се налага, редувайте медикаментите с растителния аналог, опитвайте отново и отново, за да може вашето тяло да привикне към новите съставки и новия вид лечение.

     4. ОПИТАЙТЕ БОУЕН ТЕРАПИЯТА

Боуен терапията е нежен и неинвазивен, но за сметка на това доста ефективен метод на лечение. Нейното предимство е, че за разлика от медикаментите, които имат странични ефекти и пристрастяване, тя е напълно безвреден и неинвазивен метод за лечение. Тя помага на тялото то само да разпознае проблема и да го реши, без да го „атакува“ по агресивен начин. По този начин Боуен терапията може да се използва както като един самостоятелен, така и като съпътстващ метод за лечение на всеки един здравословен проблем. Когато тялото се балансира, то ще се научи да се саморегулира и самоизцелява без необходимостта от постоянната употреба на медикаменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *