3 ключови съвета за по-добро зрение

Очите постоянно ни подават сигнали, че имат нужда от почивка от компютъра и мобилните устройства. Това се проявява в усещане за умора, болка или сухота в очите. Много често обаче ние пренебрегваме тези сигнали, влошавайки по този начин своето зрение.

Ако нашата работа и начин на живот са свързани с постоянното седене пред компютъра, то е добре през останалото време да се погрижим за нашите очи. Те винаги ще ни кажат едно голямо “благодаря”!

1. Правилна осанка – по-големи шансове за добро зрение

На пръв поглед зрението и стойката не са свързани, но това всъщност не е така. В гръбначния стълб има кръвоносни съдове, които доставят на мозъка кислород и хранителни вещества. Ако има зони на изкривяване или изместване на прешлените в опорно-двигателния апарат, артериите се увреждат и кръвта не тече пълноценно към мозъка.

Зрителната ни система е представена не само от очната ябълка, но и от специални отдели на главния мозък, които обработват визуалната информация. Съответно постоянното неправилно положение на тялото води до различни заболявания на гърба, което влошава и здравето на очите.

Доказано е, че 80% от хората с офталмологични заболявания страдат от изкривяване на гръбначния стълб.

Всеки човек, който не държи гърба си в правилна позиция и не изпълнява ежедневно минимален комплекс от упражнения, е особено податлив на късогледство и други видове зрителни патологии.

Слабият мускулен корсет не позволява поддържането на гръбначния стълб в правилна позиция, постепенно се развиват сколиоза и други гръбначни патологии. Причината за лошо зрение в този случай се състои в притискането на важни артерии и в повишеното зрително натоварване.

Защо е изключително важно да правим упражнения за врата?

Проблемите с врата, възникващи поради прекомерното седене пред компютъра и мобилните устройства, могат да окажат огромно  влияние върху зрението и здравето на очите. Безспорен факт е, че повечето проблеми с шията възникват поради нарушения на кръвообращението. Органите ни не получават достатъчно кислород и други хранителни вещества. В резултат на това може да се появи главоболие и притискане на нервни окончания. Липсата на хранителни вещества, доставяни до зрителния нерв, водят до постепенно влошаване на зрението. Очите могат да започнат да се претоварват, може да възникне така нареченият синдром на сухото око, причиняващ дискомфорт.

За да избегнем синдрома на компютърната шия, трябва да се стараем да държим главата си в изправено положение даже когато работим пред компютъра, гледаме мобилния си телефон, или извършваме други дейности като рисуване и плетене, при които ни е по-лесно да се навеждаме надолу.

2. Правилна грижа и овлажняване на очите – ключ към тяхното здраве

Тясно свързан с прекомерното седене пред компютъра е синдромът на сухото око. Природата е създала естествен механизъм за поддържане на нормалната влажност на очите ни – мигането. Голяма част от  времето обаче ние прекарваме буквално вторачени в монитора. Нашият мозък остава до такава степен обзет от това, което се случва пред екрана на телевизора, компютъра или мобилното устройство, че ние буквално забравяме да мигаме, задълбочавайки по този начин b със сухите очи.

Съветите, които са посочени по-долу, са широко разпространени. Важно е обаче не само да ги знаем, но и да ги спазваме. За по-здрави очи:

  • Правете паузи, докато работите пред компютъра. Опитайте се да правите 15-минутна почивка на всеки 2 часа. А на всеки 20 минути премествайте погледа си от екрана, оглеждайки се наоколо, за да могат очите да си починат.
  • По-често мигайте, за да овлажявате очите си
  • Работете при добра светлина. Очите ви се нуждаят от достатъчно светлина, за да четат, пишат или гледат телевизия. При лошо осветление очите трябва да се концентрират повече, което води до зрително напрежение.
  • Хранете се пълноценно и балансирано. Вашата диета трябва да съдържа витамини от групата В (В2-рибофлавин) и витамин А, който се съдържа във всички червени и оранжеви плодове и зеленчуци.
  • Пийте повече вода! Така не само очите, но и цялото ви тяло ще бъде хидратирано.

3.Задайте си искрено въпроса: “Има ли нещо, което не искам да виждам в живота си?”

От психосоматична гледна точка, нашето зрение се влошава, когато не искаме да виждаме нещо в живота си. Именно затова хората са склонни да губят зрението си под влиянието на тежки жизнени обстоятелства – те просто предпочитат да не ги виждат. Това е един вид естествена защитна реакция на организма в тежка ситуация.

Интересен пример за връзката между здравето на очите и психосоматиката дава Джо Диспенза в книгата си “Човекът е своето плацебо”.

Авторът подробно описва документиран случай на психосоматична слепота сред 150 камбоджански жени през 80-те години на миналия век.

Физически очите на жените били напълно здрави. Било е извършено сканиране на мозъците им, за да се определи как работят зрителните им центрове и това да се сравни с начина, по който виждат очите им. Установява се, че всяка от жените има напълно нормална зрителна острота. При отчитането на оптометричната диаграма обаче се е оказало, че зрението им е спаднало почти до пълна слепота. Някои жени не са имали абсолютно никакво възприятие за светлина, въпреки факта, че физически очите им са били идеално здрави.

Оказа се, че жените са били жертви на нечовешки геноцид и са преминали през травмиращи събития, които буквално са отнели зрението им.

Жените в това проучване са ослепели частично или напълно не поради някакво физическо увреждане, а защото събитията, които са преживели, са имали толкова силно емоционално въздействие, че те буквално са „изплакали очите си до слепота“.

Травмиращият опит, през който са минали, е създал физически промени в тяхната биология – не в очите им, а предимно в мозъка им, и именно това е нарушило тяхното зрение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *