Лимфна система и Боуен терапия

Лимфната система често остава подценявана, а всъщност тя е една от най-важните системи в тялото, определящи имунитета на човека. Нейната основна функция е да прочиства тялото ни от отпадъчни вещества и токсини, да защитава организма от инфекции. Лимфните възли произвеждат лимфоцити и антитела, които предпазват тялото ни от всякакъв вид инфекции, гъбички и патогени.

Заседналият начин на живот, дългото седене пред компютъра, характерно за съвременния човек, както и поглъщането на нездравословни храни води до засилена интоксикация на тялото. Лимфната ни система буквално не е в състояние да се справи със своята функция самостоятелно и има нужда да и бъде помогнато отвън.

Наличието на хронични здравословни проблеми също може да влоши работата на лимфната система. Редица заболявания, ограничаващи двигателната активност, водят към по-заседнал начин на живот и обездвижване. Приемът на голямо количество медикаменти, от друга страна, също се възприема от тялото като интоксикация.

Специфичните движения по време на Боуен терапията стимулират лимфния поток и дренаж, като по този начин се активира циркулацията на течности в организма и се отстраняват токсините. Когато тялото се освободи от тях, се задействат вътрешните възстановителни процеси на организма. По този начин терапията стимулира тялото да се саморегулира и самовъзстановява.

Каква е връзката между имунната система и лимфната система?

Лимфната система е част от имунната система. Тя се състои от имунни клетки, тъкани и органи, които осъществяват защитната функция на организма.

Интересен факт е, че в тялото ни има около 600 лимфни възли. Те набъбват, когато в тялото ни попадат инфекции, бактерии или други болестотворни организми. При инфекция на гърлото например може да почувстваме лимфните възли в областта на врата ни подути. При възпаление на пикочно-половата система се усеща уголемяване на лимфните възли в областта на слабините.

Лимфните възли са място, където имунните клетки оценяват наличието на чужд материал като бактерии, вируси или гъбички. Освен лимфните възли, други важни лимфни тъкани в тялото са сливиците, далакът и тимусната жлеза.

Как лимфната система защитава тялото от нежелани организми? Чрез производството на бели кръвни клетки или лимфоцити, които са от решаващо значение за предотвратяване на инфекции. Без тази функция ние бихме били податливи на инфекции до такава степен, че нашето съществуване би било невъзможно.

Телата ни са постоянно изложени на потенциално опасни микроорганизми и възникващи инфекции. Благодарение на нашите “помошници”, а именно физическите бариери като кожата ни, токсичните бариери като киселинното съдържание на стомаха и добрите „приятелски” бактерии в тялото ни, ние оставаме защитени през по-голямата част от времето.

Когато имунната ни система отслабва обаче, патогените често успяват да влязат в тялото въпреки тези защитни сили. Точно тогава на помощ идва лимфната система, която дава възможност на имунната ни система да реагира по правилен начин.

Лимфната система произвежда лимфоцити, които достигайки до лимфните възли се филтрират и се активират при контакт с бактерии, вируси и други чужди микроорганизми в лимфната течност. На този етап патогените се превръщат в антигени. Активирайки се, лимфоцитите образуват антитела и започват да защитават нашия организъм. Възможно е и производството на антитела от паметта, ако тялото вече се е сблъсквало със специфичния патоген в миналото.

Това, което имунолозите наричат „адаптивен имунен отговор“, са силно специфичните и дълготрайни реакции към определени патогени, които се развиват под влиянието на лимфната система и действието на лимфоцитите.

Боуен терапия за по-добро функциониране на лимфната система

Леките, но мощни движения на Боуен терапията активират дренажа на лимфната система, като по този начин засилват работата на имунната система.

Стимулирайки правилния поток на течностите в организма, Боуен терапията подобрява функционирането на лимфната, а оттам и на имунната система, подпомагайки тялото да се пребори с инфекциите и бактериите, попадащи в организма.

Чрез засилената под влиянието на техниката Боуен детоксикация, тялото започва да се самовъзстановява и да функционира правилно на клетъчно ниво.

Имунната система също се подсилва от увеличения лимфен поток и спомага за подобряването на редица здравословни проблеми като бронхит, тонзилит, синузит, ларингит, хронична умора, фибромиалгия и мн. др. Лимфният дренаж облекчава болката чрез намаляването на оттоците в тялото. Това води до освобождаването на нервните окончания и заздравяването на тялото.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *