Болката – как се повлиява чрез Боуен терапия

В тази статия ще разгледаме кои са основните видове болка, при които може да ни помогне техниката Боуен.

Болката ни е изпратена, за да сигнализира, че има определен дисбаланс в тялото. Най-често тя свидетелства за реален проблем, отстраняването на който води и до отстраняване на болката. Понякога болката може да бъде и самостоятелен проблем, така наречената “запомнена” болка, която тялото продължава да изпитва даже вече без наличие на очевидни увреждания на тъканите.

Том Боуен, основателят на техниката Боуен, е вярвал, че всички ние се раждаме с вградена вътрешна програма за здраве, и че тялото притежава естествени механизми за саморегулация. Той е бил твърдо убеден, че с помощта на нежна неинвазивна стимулация, тялото само знае как да се саморегулира и самолекува. Смятал е, че всеки един вид дисбаланс в крайна сметка ще доведе до реален физиологичен проблем. Неговата дарба е била да създаде система за лечение и методология, основана на намирането на напрегнатите участъци в тялото. С помощта на леки, неинвазивни и щадящи движения, се постига максимален лечебен отговор от страна на тялото. Основният принцип на Боуен терапията е, че “по-малкото е повече”. Истинското лечение на болестта се извършва в обратния ред на появата на симптомите.

При кои видове болки се препоръчва Боуен терапията?

Болки от спортни травми и наранявания

Предимството на Боуен терапията е, че тя може да помогне не само при болки, възникнали в следствие на травми, но и да отстрани компенсаторните процеси и болки възникнали на тялото. Например при изкълчен глезен е налице непълноценно стъпване, което от своя страна може да доведе до компенсаторно влошаване на състоянието на коленете, гърба и др. Тоест терапията разглежда тялото като цялостен механизъм, при който всички негови системи са взаимосвързани.

Болки и симптоми, възникнали от “токсично претоварване” на организма

Тук може да споменем синдрома на хроничната умора, фибромиалгията, хроничните болки, както и болките (проблемите), възникнали в следствие на странични ефекти на медикаментите.

Нежните движения на Боуен терапията водят до лимфен дренаж и детоксикация на организма. Именно затова е изключително важно да пием повече вода, когато преминаваме през това лечение.

В следствие намаляват симптоми като подут корем, задържане на вода, запек, лошо храносмилане, киселини и тензионно главоболие.

Всеки случай е строго индивидуален, но в повечето случаи са необходими буквално няколко сеанса, за да усетите стабилно подобрение.

Болки предизвикани от хронично възпаление

Състояния като остеоартрит и всякакви форма на тендинит се повлияват много добре от техниката Боуен.

Когато създава един възпалителен процес, тялото ни не е враг, а приятел, който създавайки това състояние (чрез подуване, повишаване на температурата и т.н.), мобилизира и цели да защити увредената област. Проблемът с тази стратегия за „естествена защита“ на тялото е, че то изглежда не знае кога да спре и „защитата“ в крайна сметка се превръща в болест. Целта на Боуен терапията е да уведоми тялото, че извънредната ситуация е приключила и по този начин механизмът за „лечение чрез пренатоварване и напрежение“ се настройва обратно към естествената програма за спокойствие и самоизцеление. Това позволява на тялото ни да се излекува само.


Болки, които са свързани тясно с психоемоционалното състояние

Пример за такова състояние е ПМС, както и редица други болки, определени от медицината като психосоматични.

Боуен терапията оказва влияние върху вегетативната нервна система, и отпускайки организма, го насочва съм саморегулация. За разлика от други видове лечения, терапията няма странични ефекти, затова винаги си струва да я опитате преди да преминете към по-инвазивни методи на лечение.

Техниката Боуен е холистичен метод на лечение, затова нейният подход е да разглежда човека като единство на тяло, емоции, съзнание и дух. Само по този начин може да бъде постигнат стабилен и дългосрочен лечебен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *