Боуен терапия при проблеми със стомаха и храносмилането

Боуен терапията е холистичен метод на лечение, който често се асоциира с третирането на проблеми на опорно-двигателния апарат, като болки в гърба, ставите и мускулите. Именно когато имаме подобни проблеми, сме склонни да отидем на масаж или Боуен терапия.

Техниката Боуен обаче е универсален лечебен метод, който помага при много различни проблеми. Тя е ефективна при хормонален дисбаланс и безплодие, подобрява психичното здраве и функциите на вътрешните органи.

Как Боуен терапията може да подобри храносмилането?

Храносмилателната система обработва храната, така че хранителните вещества да могат да се абсорбират в кръвта и да се насочат към различните системи на тялото. Тя е отговорна за усвояването на храната, която приемаме, и за елиминирането на отпадъчните продукти от тялото. Този процес е не само физичен, но и химичен. Физическият аспект на храносмилането се осъществява в стомашно-чревния тракт, който включва хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, а химичните процеси са свързани с ензимите и се осъществяват чрез слюнчените жлези, стомашната лигавица, панкреаса, черния дроб и стените на тънките черва.

Както знаем, основната причина за повечето болести е стресът, а най-податлива в това отношение е нашата храносмилателна система!

Техниката Боуен е изключително ефикасна при проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт, защото превключва автономната ни нервна система от симпатикуса (борба, страх, бягство) към парасимпатикуса (почивка, релаксация, възстановяване, правилно храносмилане). Тя отстранява и фасциалните сраствания, които също могат да са причина за  дисбаланс в тялото.

От всички системи на организма, нашата храносмилателна система е най-чувствителна към всички негативни емоции като нервност, безпокойство и страх. Когато сме възбудени, уморени или притеснени, това може да доведе до стомашно-чревни смущения и неправилното функциониране и отделяне на храносмилателните секрети. Когато сме стресирани, кръвоснабдяването се пренасочва към мускулите (развиваме реакция, свързана с битка или бягство), а не към храносмилателния тракт. По този начин страда усвояването на хранителните вещества.

Все по-разпространени са проблемите с наднорменото тегло и храносмилателните разстройства, като непоносимост към пшеница и глутен. Причина за това е стресовият начин на живот, който води до прекомерното натоварване на нашите органи и невъзможността за ефективното асимилиране на хранителните вещества.

Боуен терапията може да помогне на тялото да оптимизира усвояването на хранителни вещества.

Една от основните отличителни черти на Боуен терапията е, че тя въздейства върху фасциалните структури. Именно това въздействие води до намаляването на напрежението в тъканите и до подобряването на храносмилателните процеси.

Изключително важно за здравето на храносмилателната ни система е приемът на достатъчно количество вода.

Защо обаче е толкова важно да увеличим количеството на приеманата вода именно когато ходим на Боуен терапия?

Техниката Боуен започва да действа по време на сеанса и продължава да въздейства върху организма в течение на следващите няколко дни. Най-силно е влиянието и в течение на първите 24 часа, когато тялото ни работи усърдно, за да коригира здравословните проблеми и се намира в състояние на засилена детоксикация.

Именно пиенето на достатъчно количество вода, минимум 6-8 чаши на ден в зависимост от теглото ви, ще спомогне за активното изхвърляне на токсините. Неспазването на тази на пръв поглед малка препоръка би довело до очевидното намаляване на ефекта от Боуен терапията.

Съществува силна връзка между стреса на клетъчно ниво и количеството вода, което приемаме. Дехидратацията увеличава стреса, като повишава нивото на кортизола – хормона на стреса. Даже ако действието на Боуен терапията в насочено към неговото активно елиминиране, приемането на недостатъчно количество вода може да доведе до видимо по-лоши лечебни резултати.

Бъдете здрави и се грижете за себе си!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *