Ектоморф, мезоморф и ендоморф – Ценни препоръки за всеки един соматотип

Защо едни и същи съвети относно хранителния режим, спорта и начина на живот дават впечатляващи резултати при едни хора, но са напълно неефективни при други? Познавайки уникалността на вашия телесен тип, вие може да нагодите според него храненето, тренировките и начина си на живот.

В тази статия ще разгледаме трите основни телесни типа (наричани още соматотипове) – ектоморф, мезоморф и ендоморф.
Соматотипът определя редица особености на нашето тяло и включва обмяната на веществата, скоростта на метаболизма, развитието на мускулната и костната тъкан, склонността към определени заболявания и психофизиологични особености. Соматотипът е заложен в нас генетически и е постоянна характеристика през целия човешки живот.
Въпреки че винаги един от трите типа е доминиращ, в природата рядко се среща чистия си вид.

Ектоморф (астеничен тип телосложение)

Ектоморфите са слаби, понякога дори биват определяни като кльощави. Костите им са тънки, мускулната маса е слабо изразена, а метаболизмът – бърз. Често създават впечатление на хора с аристократичен тип телосложение – издължени крайници, дълга шия , финни и нежни пропорции. Слабо и издължено лице с тънки черти.


Предимства на соматотипа:
Жените, които са с този тип телосложение имат така наречената балетна вънщност (вънщност на модел). Този тип телосложение при нежната част от човечеството често предизвиква завист – жените с този тип тела могат да се хранят без да натрупват мазнини. Често се определят като хора без възраст, защото изглеждат по-млади даже с напредването на възрастта.
Отоците на лицето при този тип хора са по-слабо изразени поради високата скорост на метаболизма. С напредването на възрастта, поради същата причина, ектаморфите рядко развиват двойна брадичка и деформацията на овала на лицето.
Недостатъци:
Поради бързия метаболизъм, мускулното тегло се увеличава много трудно и дълго. Под влияние на стрес и обездвижване ектоморфите бързо губят тегло, но сложно и дълго го възстановяват. За да изглеждат здрави и спортни, хората с този тип телосложение трябва да положат големи усилия във фитнеса, за да натрупат мускулна маса.
Препоръки:
При липсата на достатъчно количество подкожни мазнини, с напредването на възрастта, лицата на ектаморфите губят своя здрав обем, започват да изглеждат болезнени и изтощени.
Изключително важно е спазването на здравословен хранителен режим с достатъчно съдържание на мазнини и протеини. Приемът на храни, съдържащи наситени мазнини е значително по-важен за хората от този тип телосложение, в сравнение с другите соматотипи. Рационът трябва да включва кокосово, рибено, краве масло, мазни риби, авокадо, сметана.
Веганството, вегетарианството и прекомерните диети могат само да увеличат здравословните проблеми на ектоморфите. Тук трябва да подчертаем обаче, че всеки организъм е различен и че винаги трябва да слушаме тялото си.

                                                             Мезоморф
Мезоморфите са “златната среда” между слабите ектоморфи и по-пълните ендоморфи. Те имат здрава костна структура, добре развита мускулатура и естествено атлетично телосложение. Лесно качват килограми и лесно свалят излишните мазнини. Те са естествено силни, което им помага да изградят мускулна маса.

Предимства на соматотипа:
Златната среда е винаги най-добра, в това отношение мезоморфите са истински щастливци!
Хората с този тип телосложение имат хармонични пропорции и изглеждат естествено здрави поради нормалната скорост на метаболизма, която имат. Много често може да ги видим на екраните на нашите телевизори, тези хора често се снимат във филми и телевизионни реклами.
Мускулатурата на мезоморфите с “благодарност” реагира на всякакъв вид физически упражнения. Те могат с лекота да изградят красиво и релефно тяло.
Недостатъци:
Силно развитата мускулатура на лицето на този соматотип води към изразителна мимика. Поради тази причина лицето на мезоморфа може да бъде определено като “честно огледало” на неговите мисли и емоции. Лицевите мускули са свързани с емоционалните центрове на главния мозък, лицето издава всички душевни тайни на своя обладател. Или с други думи, с напредването на възрастта, лицето показва и издава емоциите и мислите, които човек е имал в течение на живота си. Стресът води към мускулни спазми на лицето, които са по-силно изразени именно при мезоморфите, поради силно развитата им по природа мускулатура. Този тип хора по-често могат да се сблъскат със “синдрома на недоволното лице”. Заради мускулните спазми и застоя на лимфата се образуват отоци на лицето, които са значително по-слабо изразени при ектаморфите например.
Препоръки:
Поради изброените по-горе причини, мезоморфите винаги трябва да отделят особено внимание на своето емоционално състояние, както и да премахват спазмите на лицевата мускулатура. Препоръчва се постоянна релаксация на тялото и мускулатурата на лицето.
Мезоморфите са предразположени към трупане и задържане на мазнини; имат едри кости и стави.
Спазването на здравословен хранителен режим, съчетан с физическа активност води до бързи и добри резултати. В това отношение този самототип може да постигне до-бързи резултати с цената на по-малки усилия, в сравнение с другите два соматотипа.

                                                               Ендоморф

Ендоморфите се отличават с масивна костна структура, широки бедра (обикновено по-широки от раменете) и голям размер на гръдната обиколка.
Предимства на соматотипа:
Ендоморфите нямат дребни бръчки, с които обикновено се борят жените ектоморфи. Лицето дълго време може да остане гладко и равно, даже с напредването на възрастта. Това се дължи на подкожните мазнини, които са характерни за този соматотип. Ендоморфите имат предразполагащо, благо и меко изражение на лицето, приятна мимика, лицето сякаш изглежда опънато даже с напредването на годините.
Недостатъци:
Бавният метаболизъм е една от особеностите на този соматотип. Представителите на този тип телосложение имат вродена предразположеност към формиране на отоци и натрупване на мазнини.
Ако жената-ендоморф обаче води здравословен начин на живот с добро хранене и тренировки, то тялото и ще бъде женствено, разкошно и съблазнително.
Препоръки:
Основното предизвикателсто на този соматотип е да поддържа теглото си в разумни граници, което понякога е доста трудно. Масивната костна структура само увеличава оптично няколкото излишни набрани килограми.
Не се препоръчват строги диети и рязка загуба на килограми. Поради ограниченото количество мускулна маса (която е силно изразена при мезоморфите например), рязката загуба на тегло ще доведе до увисване на кожата на тялото и лицето. Така че всяко едно отслабване трябва да се извършва разумно и постепенно, за да няма негативни последици.
Поради бавния вроден метаболизъм се препоръчват тези видове спорт, които максимално стимулират кръвообращението и обмяната на веществата – кардио, бягане.

Следва да се ограничават захарите и въглехидратите. Това се препоръчва за всеки един соматотип, неправилното хранене обаче особено силно се проявява визулно при ендоморфите, които са склонни към напълняване. Препоръчва се приема на повече протеини и зеленчуци.
С напредването на годините много хора от този соматотип започват да имат коремче, което от своя страна води до проблеми с кръста, а по-точно до хронични спазми на мускулатурата в тази област. Именно затова е важно да се добавят упражнения за гръбните мускули. За отпускането на мускулатурата на гърба може успешно да помогне и Боуен терапията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *