Боуен терапия при болки в гърба

Болката в гърба е една от най-широко разпространените болки, с която се сблъсква почти всеки човек в определен етап от живота си. Тя може да бъде различна – хронична или остра, силна или слабо изразена. Важно е да се отбележи, че болката винаги остава болка, тоест сигнал, който ни показва, че нещо не е наред в тялото ни.

Не винаги обаче реалното състояние, тоест увреждането на тъканите и силата на болката съвпадат. Всеки един лекар и кинезитерапевт може да потвърди, че в своята практика е имал пациент със силно изразени проблеми в гърба, който обаче е изпитвал слаба или умерена болка, както и пациент с идеално здрав (от гледна точка на конвенционалната медицина) гръб, живеещ с хронична болка.

Затова целта на всяко едно лечение трябва да бъде не само отстраняването на обективния здравословен проблем, но и на болката, която понякога е субективно явление, което обаче влошава качеството на живот.

Това е и целта на Боуен терапията. Тя не цели да постави диагноза, която най-вероятно вече имате, а да намали, в много случаи даже да отстрани болката, подобрявайки цялостното качество на живот. Основната философия на техниката Боуен е, че тялото притежава вътрешния ресурс да се възстанови, Боуен терапевтът в случая е само помощникът, който задава правилните команди на тялото.

Конвенционалната медицина най-често оказва помощ при остри състояния и силно изразени болки, в повечето случаи обаче това облекчаване на болката дава само краткосрочни резултати. Защото не отстранява първопричината за проблема. Понякога ние може да изпитваме болка в една част на тялото, а първопричината да се крие в друг орган или в друга част на тялото. И не винаги ние сме в състояние да открием правилната първопричина. Най-важното е тялото да я открие само и да започне да се възстановява и хармонизира. Точно с това е свързана философията на Боуен терапията.

Техниката Боуен се осъществява с нежни и фини движения и е напълно неинвазивна, но поради въздействието върху фасциите оказва мощен лечебен ефект. Още след първия сеанс трябва да се почувствате по-добре. Освен намаляването на болката, обикновено се подобрява сънят, поради отпускането на нервната система. Ако не усетите подобрение, значи това не е вашият терапевт, или не е техниката от която тялото ви има нужда в момента. В повечето случаи тялото реагира веднага след първия сеанс. В зависимост от тежестта на проблемите всеки един пациент може да има нужда от различен брой лечебни сеанси.

Най-честите симптоми, с които пациентите се обръщат към Боуен терапията са:

 • болки в мускулите
 • прострелваща или пронизваща болка в гърба
 • болка в гърба, която ирадира към крака
 • постоянна хронична тъпа болка
 • ограничена гъвкавост и подвижност на гръбначния стълб.

Най-често специфичните болки, причинени от реални медицински състояния, са свързани с:

 • прищипан нерв – причинява болки и изтръпване в гърба и в други части на тялото
 • Ишиас (дразнене на нерва, който води началото си от долната част на гърба) – причинява болка и изтръпване в долната част на гърба, задните части, краката и ходилата
 • Артрит и остеоартрит – може да засегне долната част на гърба.
 • Анкилозиращ спондилит – причинява болка и скованост, които често са по-силно изразени сутрин и могат да се подобрят след движение
 • Спондилолистеза – представлява изместване на един прешлен спрямо съседния и най-често е резултат от дегенеративните изменения

Лечението на тези състояния изисква комплексен подход, Боуен терапията може да бъде използвана и като допълваща и съпътстваща конвенционалната медицина терапия.

Повечето болки в гърба обаче са известни като „неспецифични“, при тях няма очевидна известна причина, за разлика от „механичните“ болки, за които споменахме и при които болката произхожда от проблем със ставите, костите или меките тъкани.

За неспецифичните болки в гърба е характерно:

 • влошаване по време на движение без видима причина, обездвижването обаче може само да засили болката
 • може да бъде следствие от неправилна стойка или повдигане на тежести от неправилна позиция на тялото
 • често може да съвпадне с повишен стрес, тоест не бива да се изключва и психосоматичната причина

Поради комплексния характер на болката, лечението също трябва да бъде винаги комплексно. Боуен терапията в голяма степен може да помогне за отпускането на мускулатурата. Научно доказано е, че зад повечето болки стоят мускулни спазми в една или повече части на тялото. Техниката Боуен помага и за раздвижването на енергията в тялото. Когато тя се движи правилно, организмът става по-балансиран и здрав.

Техниката Боуен е мощна и ефективна терапия, която може да помогне за различни видове болки в гърба – тялото само намира проблема и започва да го отстранява. Техниката помага и при цялостен дисбаланс, стрес и напрежение в тялото, които често са основната причина за болките в гърба.

Терапията оказва въздействие върху цялото тяло, затова е възможно лекувайки един проблем, да забележите значително подобрение с друг, на пръв поглед несвързан здравословен проблем.

За разлика от масажа, Боуен терапията е по-нежен метод на лечение, при който не се оказва силен натиск, изцяло отсъстват грубите движения и наместванията, затова се препоръчва дори и при силни болки и нисък праг на чувствителност към болката.

Бъдете здрави и се грижете за вашия единствен, уникален и безценен организъм!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *