Как да засилим действието на Боуен терапията?

Бихме могли да назовем тази статия: „Какво трябва да правим, когато ходим на Боуен терапия?“. Всяко „трябва“ обаче носи в себе си винаги ограничаващ характер. А всяко едно строго ограничение винаги води до насилие над човешката природа. Именно това е причината доста лечения в крайна сметка да се окажат несполучливи. Строгите ограничения, които се налага да спазваме, когато избираме някои методи на лечение, водят до стрес. Този стрес от своя страна не дава на лечението да подейства максимално добре.

В тази статия ще видите кои са златните правила, които трябва да спазвате, когато ходите на Боуен терапия. Хубавата новина е, че те са лесни и прости за изпълнение, но водят до значително повишаване на ефекта от Боуен терапията.

ПИЙТЕ ПОВЕЧЕ ВОДА

Техниката Боуен започва да действа по време на сеанса и продължава да въздейства върху организма в течение на следващите няколко дни. Най-силно е влиянието и в течение на първите 24 часа, когато тялото ни работи усърдно, за да коригира здравословните проблеми и се намира в състояние на засилена детоксикация.

Защо обаче е толкова важно да увеличим количеството на приеманата вода когато ходим на Боуен терапия?

Именно пиенето на достатъчно количество вода, минимум 6-8 чаши на ден в зависимост от теглото ви, ще спомогне за активното изхвърляне на токсините. Неспазването на тази на пръв поглед малка препоръка би довело до очевидното намаляване на ефекта от Боуен терапията.

Техниката Боуен стимулира нервните рецептори и активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която отговаря за отпускането на организма.

Съществува силна връзка между стреса на клетъчно ниво и количеството вода, което приемаме. Дехидратацията увеличава стреса, като повишава нивото на кортизола – хормона на стреса. Даже ако действието на Боуен терапията в насочено към неговото активно елиминиране, приемането на недостатъчно количество вода може да доведе до видимо по-лоши лечебни резултати.

Нежните движения на Боуен терапията активират и лимфната система, отговаряща за освобождаването на тялото от токсините. За да може обаче тази система да се справя с функциите си, тя се нуждае от вода. Свидетелство за това е и фактът, че лимфата е съставена от около 96% вода. Хроничната дехидратация може значително да влоши лимфния поток, отразявайки се негативно върху крайното действие на Боуен терапията.

Поради тези причини е изключително важно да пием повече вода, особено в дните след Боуен терапията, когато нейното действие е най-силно.

Основното нещо, което трябва да запомним, когато говорим за хидратация е, че напитките не влизат в количеството вода, което трябва да изпием в течение на деня. Изключително важен е приемът на питейна вода, защото напитките като чай и кафе също съдържат вода, но действат като диуретици и още повече дехидратират тялото. Това касае и алкохола и безалкохолните напитки.

НЕ СЕДЕТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ НА ЕДНО МЯСТО

Едно от златните правила, към които трябва да се придържате, когато ходите на Боуен терапия е да избягвате дългото седене на едно място. Ако работата ви е пред компютъра, опитвайте се поне веднъж на 30 минути да ставате от него и да се раздвижите, дори и за една минута. Това правило е особено важно да се спазва именно в деня, когато сте били на Боуен терапията.

Обездвижването, както и приемът на недостатъчно количество вода, води до увеличаването на токсините в организма. Боуен терапията от своя страна обаче води до силна детоксикация, затова е толкова важно да подпомогнем тялото да се пречисти като не стоим дълго на едно място. Умереното количество движения са полезни и за раздвижването на жизнената енергия в тялото, която особено силно се активизира в дните, когато ходим на Боуен терапия.

Възможно е след сеанса по Боуен терапия да усетите умора, но това ще е приятна умора, която ви кара да спите по-дълбоко и пълноценно. По време на този дълбок сън терапията продължава своето действие, а тялото продължава да се възстановява.

Много пациенти съобщават и за дневна дрямка в часовете след Боуен терапията. Ако вашето тяло реагира по този начин, дайте му да си почине и да се наспи! Активните движения в този случай не са необходими. Слушайте тялото си, то винаги знае кое е най-доброто за вас.

НЕ ПРАКТИКУВАЙТЕ АКТИВЕН СПОРТ

Това правило е валидно особено за първите 24 часа след терапията, в някои случаи трябва да се спазва и седмица след терапията. Препоръчва се умереното движение. Както дългото седене на едно място, така и прекалените физически натоварвания могат да доведат до намаляването на ефекта от Боуен терапията.

НЕ СМЕСВАЙТЕ БОУЕН ТЕРАПИЯТА С ДРУГИ ТЕРАПИИ

Боуен терапията не трябва да се смесва с други лечебни процедури и енергийни практики като мануална терапия, масаж, физиотерапия, рейки, иглотерапия, ултразвук и т.н. Те биха могли да намалят ефекта от мощните, но нежни движения на Боуен терапията.

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ АКО В ТЯЛОТО ВИ СЕ ПОЯВЯТ НОВИ УСЕЩАНИЯ ИЛИ ЛЕКА БОЛКА

Обикновено Боуен терапията няма странични ефекти, но ако почувствате нови нетипични за вас усещания, в това число и лека болка, не бива да се плашите от нея. Това може да е положителен знак, че тялото е започнало да се възстановява. За да преодолеете евентуалния дискомфорт спазвайте по-горните правила и се старайте да ходите колкото се може повече. Ходенето стимулира лимфния отток и помага на тялото ви да се пречисти от токсините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *