Мозъчни вълни – Какво представляват и как да ги използваме, за да станем по-здрави?

Нашият невероятен мозък е източник на енергия в прекия смисъл на думата. Милиарди от нашите неврони „комуникират“ помежду си с помощта на електрически импулси. Едновременната електрическа активност на многочислените неврони създава трептения или така наречените „мозъчни вълни“, които могат да бъдат измерени с помощта на ЕЕГ (електроенцефалография).

Мозъчните вълни имат различни честоти, амплитуди и месторазположения в мозъка. Ако си ги представим под формата на звуци, тогава нискочестотните вълни са подобни на ниски глухи удари на барабан, а високочестотните вълни са като тънки високи звуци на флейта. Както във всяко музикално произведение, високите и низките честоти често се преплитат и взаимно се допълват.

Всеки диапазон съответства на определено състояние на тялото. Познавайки характеристиките на вълните от различни диапазони, можете да подобрите вашето здраве, настроение, да промените вашите убеждения и да разкриете вашите таланти.

В основата на всички наши мисли, емоции и действия е работата на невроните в мозъка ни. Пластичността на нашия мозък и способността ни да превключваме на различни честоти на мозъчните вълни са много важни за това, колко добре се справяме със стреса, колко добре се съсредоточаваме върху задачите и колко добре заспиваме през нощта. Ако един от петте вида мозъчни вълни е по-активно проявен от другите, или пък не функционира (не се проявява) достатъчно, това може да доведе до проблеми в организма.

Нека разгледаме по-подробно петте вида мозъчни вълни и разберем кои две от тях са най-важни за нашето здраве.

Гама вълни (над 30 Hz)

Гама вълните са най-бързите високочестотни мозъчни вълни. Те се появяват когато учим или обработваме информация.

Бета вълни (13 – 30 Hz)

Бета вълните са бързи мозъчни вълни, които имат честота от 13 до 30 Hz. Когато мозъкът ни е в състояние на бета вълнова активност, ние се намираме в своето нормално ежедневно състояние –  състояние на делнична активност, бдителност, внимание и концентрация. Когато се чувстваме развълнувани или обезпокоени, се активират най-бързите бета вълни (30 Hz). Когато се чувстваме застрашени и усещаме, че се намираме в извънредна опасност и започваме да се борим и да бягаме, се активизират свръхбързите бета вълни.

Когато бета вълните не работят по правилен начин и имаме недостиг или повишени стойности, се наблюдават следните отклонения:

Недостиг: синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, депресия, слаба когнитивна функция.

Излишък: безпокойство, повишен адреналин, повишена възбудимост, стрес, невъзможност за отпускане

Кафето и енергийните напитки повишават производството на бета вълни.

Алфа вълни (8 – 13 Hz)

Алфа вълните въвеждат мозъка в състояние на отпускане, релакс, медитация, хипноза. Те доминират по време на бавно протичащите мисли и в някои медитативни състояния. Aлфа вълните се появяват точно преди заспиване, когато организмът е максимално отпуснат. В състояние на силен стрес може да възникне феномен като блокада на алфа ритъма, който представлява прекомерна бета и ниска алфа активност. По същество, бета вълните блокират производството на алфа вълни, когато сме прекалено стресирани.

Недостиг: Тревожност, стрес, безсъние, обсесивно-компулсивно разстройство

Излишък: Мечтателност, неспособност за концентрация, прекомерна слабост

Делта вълни (под 4 Hz)

Делта вълните са бавни и силни вълни, нискочестотни и дълбоко проникващи. Те се генерират в състояние на дълбока медитация и сън без сънища. Силно изразени са при децата. При възрастните хора се произвеждат по-малко дори по време на дълбок сън. Те отговарят и за несъзнателните физически функции, като регулиране на сърдечния ритъм и храносмилането.

Недостиг: Неспособност да се възстанови тялото и мозъкът, лош сън

Излишък: Травми на главния мозък, проблеми с ученето, синдром на липса на внимание и хиперактивност – неврологично разстройство

Тета вълни (4-8 Hz)

С тета вълните свързваме състоянието на много дълбока релаксация и медитация. Използват се в хипнозата и са характерни за времето, когато се събуждаме или заспиваме.

Тета вълните са мостът между съзнанието и подсъзнанието. Именно тези вълни позволяват да се програмира и препрограмира вашето подсъзнание, за да се отървете от негативното и ограничаващо мислене. Най-активни изразени са при деца и творческите хора.

Стимулирането на тези мозъчни вълни, чрез дълбока медитация и други енергийни практики, повишава творчеството и ни дава ключ към нови идеи, които може да получим от нашето подсъзнание.

Как да използваме мозъчните вълни, за да станем по-здрави?

Най-важното нещо, което трябва да осъзнаем е, че с помощта на силата на волята си, ние можем да контролираме и видоизменяме мозъчната си вълнова активност.

Най-здравословните, изцеляващи и хармонизиращи организма са алфа и тета вълните.

В днешния забързан и стресиран начин на живот често се наблюдава повишена бета активност. Затова е изключително важно да търсим начини нашият мозък да произвежда повече алфа вълни.

Увеличаването на алфа вълните се осъществява чрез различни техники за релаксация, медитация, както и с помощта на Боуен терапията.

Увеличаването на алфа вълните ни дава:

  • чувство за спокойствие и умиротвореност
  • подобряване на паметта и мозъчната дейност
  • затопляне на крайниците
  • намаляване на тревожността, подобряване на съня
  • подобряване на имунната система и на целия организъм

Как БОУЕН ТЕРАПИЯТА спомага за увеличаването на алфа вълните?

Уникалните движения на Боуен терапията задействат функциите на мозъка, които изключат центровете, отговорни за повишените нива на стрес. По този начин тялото се връща към естественото си състояние на изцеление –  нормализира се кръвното налягане, скоростта на дишане, както и други жизнено важни процеси. По този начин съзнанието ни започва да функционира в „алфа състояние“, което ни кара да се чувстваме спокойни.

Бъдете здрави и се грижете за здравето на вашия мозък!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *