Боуен терапия при безсъние

Безсънието е толкова често разпространено явление на нашето съвремие, че спокойно може да бъде определено като „пандемията“ на 21 век.

Една от основните причини се крои в начина, по който е организиран нашият социален и работен живот, начинът по който ние се изморяваме и си почиваме.

В течение на хилядолетия нашите предци са прекарвали ежедневието си в физически труд, който е бил единственият начин, водещ към тяхното изхранване и физическо оцеляване. Именно този начин на живот, с ранното ставане и ранното, съобразено със светлинния ден, лягане, е най-близък и естествен до вродените човешки биоритми.

Начинът на живот, който водим ние обаче, с прекомерното заседяване и работа пред компютъра, ни кара да се чувстваме изморени и изтощени в края на деня. Тази умора е по-скоро обаче психическа и емоционална, а не физическа, което прави процеса на заспиване значително по-труден.

Проблемът се задълбочава и от прекомерното седене пред компютъра и телевизора преди лягане.

Изкуствената светлина ни прилъгва да вярваме, че все още е ден. Поради тази причина се забавя освобождаването на мелатонина – хормона на съня. Така вероятността да заспим в разумен час драстично намалява. След като загасим лампата и се опитваме да заспим, отнема още известно време, преди достатъчното количество мелатонин да залее мозъка и тялото ни. ЛЕД светлините, които са навсякъде – от екрана на телевизора, лаптопа и таблета, до електронната книга и смарт телефона ни, са също така изключително вредни за съня. Използването на тези устройства два часа преди лягане, блокира иначе повишаващите се нива на мелатонина с до 23%. Или казано с други думи, четенето от таблет вечер потиска освобождаването на мелатонина с над 50% в сравнение с четенето на печатна книга.

Освен това попадаме и в следния затворен кръг. Заседявайки се пред телевизора и компютъра вечер, ние не си лягаме във времето, в което се отделя максимално количество мелатонин. Поради тази причина в тялото се образува недостиг на този хормон, който от своя страна пък води до трудности със заспиването.

Надбъбречна умора – друга скрита причина за безсънието

Редица неспецифични симптоми като болки в тялото, умора, нервност, безсъние и проблеми с храносмилането могат да бъдат свързани със синдрома на надбъбречната умора. Жлезите ни произвеждат редица хормони като кортизол, адреналин и т.н., които са от съществено значение за живота ни. Ако тези жлези не функционират правилно, това от своя страна може да предизвика надбъбречна умора. Повишените нива на стрес могат да доведат до понижени нива на DHEA (дехидроепиандростерон) и небалансирано производство на кортизол, което може да доведе до надбъбречна умора и безсъние.

Свръхпроизводството на тези хормони, което възниква като отговор на дългосрочния стрес и постоянното чувство за безпокойство, може да доведе до претоварване на надбъбречните жлези.

Воденето на здравословен начин на живот, състоящ се от правилно балансирана диета, лягане навреме, редовни физически упражнения и премахване на зависимостите от кофеин и алкохол, може да помогне на човек да се пребори с безсънието и надбъбречната умора. Проблемите, свързани с безсънието и надбъбречната умора е добре да бъдат установени на по-ранен етап, тъй като потенциално биха могли да предизвикат по-големи здравословни проблеми, ако не бъдат лекувани навреме.

Включването на Боуен терапията във вашето ежедневие също може да спомогне за намаляване на симптомите, свързани с надбъбречната умора и безсънието.

Как Боуен терапията може да спомогне за подобряването на съня?

Хубавата новина е, че Боуен терапията за относително кратък срок може да спомогне за преодоляването на проблемите, свързани с безсънието. Много от хората, които се обръщат към терапията за да решат редица свои здравословни проблеми, споменават като положителен „страничен ефект“ от терапията подобряването на съня и чувството за умиротворение и отпускане още след първите няколко сеанса на лечение.

Пациентите се чувстват заредени с енергия и често съобщават за незабавно подобрение както в качеството, така и в количеството на съня.

Хубавото в случая е, че за разлика от медикаментите, изписвани за подобряване на съня, Боуен терапията няма негативни странични ефекти.

Ключът към успеха на техниката Боуен се състои в това, че тя оказва влияние върху вегетативната нервна система, или по-точно върху парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система, отговарящ за отпускането и релаксацията на организма. Движенията, с които се осъществява терапията, са меки и нежни, но мощни и ефикасни. Те позволяват на тялото да превключи от състоянието на висока възбуда в режим на почивка, релаксация и възстановяване.

Боуен терапията е насочена и към мускулното напрежение и дискомфорт. За разлика от много други по-агресивни и инвазивни методи, Боуен терапията, както споменахме, се извършва с меки и нежни движения, които по никакъв начин не дават заплашителни сигнали. Тя помага да се изключи реакцията „бий се или бягай“, като кара тялото да се чувства спокойно и умиротворено, подобряват се общите защитни сили на организма и хормоналният баланс. Благодарение на въздействието върху парасимпатикуса, тялото превключва  от режим „оцеляване“ в режим „изцеление“ и самовъзстановяване.

Бъдете здрави и се наспивайте, сънят лекува!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *