Боуен терапия при стрес – Как да си помогнем сами и да намалим стреса чрез техниката Боуен

 

В тази статия ще разгледаме не само как Боуен терапията може да ни помогне при стрес, но и как сами можем да се научим да го овладяваме.

Свикнали сме да възприемаме стреса като нещо лошо и негативно, стресът обаче може да бъде разделен на 2 вида:

  • Eustress (юстрес) – позитивен стрес
  • Distress – разрушителен за организма стрес

Тези два вида стрес се различават по това, колко дълго оказват въздействие върху организма ни. Позитивният стрес е краткосрочният стрес, който ни помага да се мобилизираме в сложна жизнена ситуация, или в ситуация, която изисква от нас концентрация и бърза реакция.

Дълготрайният стрес води след себе си редица психологически и физически вреди, които могат да се окажат изключително опасни за здравето в дългосрочен план.

Краткотрайният стрес, особено в малки количества, може да бъде полезен. Научно доказано е, че по-малките нива на стрес укрепват връзките между невроните в мозъка и стимулират производството на жизнено важния мозъчен химикал невротрофин. Това обяснява и защо физическите упражнения (които са също стрес за организма) помагат за повишаването на ментални функции като продуктивност и концентрация. Изследванията показват, че контролираното подлагане на тялото на краткосрочен стрес може да увеличи способността на мозъка да помни и научава нови неща.

Дигитализацията и урбанизацията засилват явленията като дългосрочен стрес и бърнаут.

Когато живеем сред природата, стресът е реален и елиминирането на стреса е свързано с реални действия. Например, заплашени сме от диво животно в гората, активизираме силата и мускулите си, за да избягаме от него. Когато живеем в градска среда обаче, стресът е наш постоянен спътник. Изпитваме стрес даже от ситуация, която не ни заплашва реално физически, например, когато гледаме вечерната емисия Новини. Стресът се превръща в хроничен и е основната причина за нашето боледуване.

Колкото повече сме изложени на хроничен стрес, толкова повече боледуваме. Стресът може да бъде здравословен за тялото само в случаите, когато е краткотраен и е последван от отпускане и релаксация.

„Деликатният баланс между стреса и възстановяването е това, което води до израстването! 

В живота всичко израства чрез някакъв стрес, който води до адаптация. Единственото важно е съзнателно да контролираме периодите, в които излагаме тялото и психиката си на стрес, и периодите, в които им даваме време да се възстановят.

Деликатният баланс между двете е това, което води или до градивна промяна или до деструктивен краен резултат.“
– Инес Субашка

Изключително важно е да засичаме моментите, в които сме твърде стресирани и да кажем на този процес Стоп! Това стопиране е добре да бъде извършено в началото на появата на силния стрес и може да се постигне чрез редица действия, като например медитация, различни техники на релаксация или Боуен терапия.

Стопирането на този клетъчен стрес трябва да се прави с усилията на волята и понякога даже егоистично. Например: “Да, разбирам, че мой близък има сериозен здравословен проблем, но ще си позволя здравия егоизъм да направя нещо приятно за себе си и да се погрижа за себе си, да се поглезя даже в тези тежки времена. Защото ако остана здрав, ще мога да служа и да помагам на най-близките ми хора.”

Боуен терапията е изключително ефективна за редуцирането на стреса.

Тя стимулира нервните рецептори и активира парасимпатиковата част на вегетативната нервна система, която отговаря за отпускането на организма. Движенията, с които се осъществява терапията, са леки и деликатни. В резултат на тях обаче тялото изпада в дълбока релаксация, наблюдава се значително намаляване в кръвта на нивата на адреналина и кортизола  – хормоните, които са отговорни за хроничния стрес.  От друга страна обаче, се вдига нивото на серотонина, който е отговорен за нашето настроение, сън и памет. През зимните месеци нивото на този хормон в кръвта винаги пада, като това е една от причините именно в този период на годината тялото ни да е по-податливо на вируси и инфекции.

Бъдете здрави и по-често си задавайте въпроса, дали това, което ви е стресирало днес, ще бъде важно за вас след 5 или 10 години! А как ще се чувствате тогава, зависи от това, колко сте стресирани днес!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *