Синдром на компютърната шия – Последствия за здравето, външността и дали Боуен терапията може да ни помогне?

Синдромът на компютърната шия („текстова шия“, „смартфонова шия“) без преувеличение може да бъде определен като „пандемията на 21 век“. Тъжно, но факт, нашата шия просто не се справя с позицията, в която преминава нашето ежедневие, докогато седим пред компютъра или сме се вторачили в телефона си. Като следствие изпитваме чувство за постоянно напрежение и болка във врата, както и редица други последици за здравето и външността, за които даже не подозираме.

Нека се вгледаме в тези шокиращи цифри и осъзнаем колко драстично се променя теглото на главата ни в зависимост от наклона.

В обичайно положение, когато сме добре изправени и гледаме напред, теглото на главата ни е приблизително 5 кг.

Накланянето на главата напред само с 15 градуса увеличава теглото до 12 кг,

° с 30 градуса – 18 кг,

°  с 45 градуса – 22 кг,

°  с 60 градуса – до 27 кг.

Ето защо нашите мускули на врата са подложени на огромно изпитание всеки ден, когато гледаме екрана на телефона или компютъра.

Как да разберете дали имате синдром на компютърната шия?

Синдромът на текстовата шия се проявява с редица симптоми:

– Болка и дискомфорт в долната част на врата, раменете и горната част на гърба;

– Остра, пронизваща болка: интензивна и локализирана на едно място;

– Главоболие;

– Световъртеж;

– Намалена подвижност или скованост във врата, горната част на гърба и раменете;

– Повишена болка при накланяне на главата напред и при четене на текст;

– Болка в челюстта;

– Усещане за напрежение в очите;

– Изтръпване на ръцете

Как синдромът на компютърната шия се отразява върху нашата външност?

Сред неочевидните на пръв поглед последици от компютърната шия са:

– Образуване на двойна брадичка. Дълбочината на челюстната линия се скъсява. На лице е пренапрежение на гръдно-ключичносисовидните мускули, подуване на лимфните възли и в резултат на това растеж на двойна брадичка. Да, това явление се наблюдава дори при децата!

– Торбички под очите, подпухнало и подуто лице. Ако не можете да намерите причината за застоя на течности в организма ви, възможно причината е в лошата работа на лимфната система. А тя със сигурност не може да работи добре, когато имаме на лице неправилна осанка и позиция на шията. Последиците обикновено се виждат при хора над 35-40г. възраст. В момента наблюдаваме и едно по-тъжно явление – торбички и подпухнали очи при млади хора и тинейджъри. А виновникът за това е отново прекаляването с компютърните устройства!

– Загуба на овала на лицето. Загубата на така наречения «ъгъл на младостта» се дължи на гравитацията, лицето с годините започва да увисва и да губи своя първоначален красив овал. Неправилната позиция на шията само задълбочава този процес!

Как изглежда едно красиво, току-що разцъфнало цвете? То винаги гледа нагоре, към небето и слънцето!

А какво виждаме при увяхващото цвете? То гледа надолу, към земята.

Така е и при нас, хората. Гледайки постоянно надолу, към смартфона и таблета, ние само изкуствено засилваме процесите на стареене и увяхване на нашия организъм.

С какво да започнем излизането от затворения кръг на «компютърната шия»?

С цветето! Да си представяме по-често, че сме красиво и младо цвете, което гледа нагоре, към небето и слънцето.

В течение на деня, независимо от това, дали вървим по улицата, или гледаме телефона си, пътувайки в метрото, да си представяме, че има една невидима нишка, която тегли горната част на главата ни нагоре, поддържайки я в изправена позиция.

Може да измислим нашата собствена ментална конструкция, която ще работи ЗА нас. Например корона на глава и т.н.

Това е изключително важно, защото ние може да правим ежедневно упражнения за стойка, за изправяне на врата и да ходим на масажи, но ако през останалото време седим прегърбени пред телефона и компютъра, ефектът от нашите действия ще бъде минимален.

В интернет пространството може да намерим множество препоръки за преодоляване на синдрома на компютърната шия, като например:

– докато пишем и четем на смартфона, да го държим на нивото на очите си, подпирайки лакътя си с външната част на китката на другата ръка;

– да организираме работното си място така, че да гледаме право пред себе си;

– и мн. др.

Но най-важната част от промяната е в ОСЪЗНАТОСТТА. Да бъдем осъзнати и да мислим за това в течение на деня. Да си наложим контрол, свързан с начина и количеството време, в течение на което използваме устройствата.

Да превърнем този несъзнателен вреден навик в съзнателен.

Може ли БОУЕН ТЕРАПИЯТА да ни помогне при синдрома на компютърната шия?

– Определено да!

Нежните, но мощни движения, с които се осъществява терапията въздействат върху фасцията и мускулите, като по този начин ги отпускат. А отпускането на мускулатурата е едно от основните неща, които трябва да направим, ако страдаме от синдрома на текстовата шия.

Освен това техниката Боуен подобравя работата на лимфната система, а тя винаги се намира в застой, когато имаме на лице неправилна стойка. Към решаването на проблема трябва да се подхожда комплексно, но Боуен терапията със сигурност е едно от нещата, които могат да облекчат последствията от синдрома на текстовата шия.

Бъдете здрави и живейте повече в реалния, а не във виртуалния свят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *