Пристрастие към едни и същи храни – Защо го имаме и как да го преодолеем?

Ако забелязвате, че слагате на лентата в супермаркета едни и същи храни, или пък че има храни, без които не можете да си представите живота си, то тази статия е за вас.

На въпроса «Защо имаме пристрастие към едни и същи храни?» ще отговорим по следния начин:

«Защото организмът ни се обитава от огромно количество бактерии, които също искат да ядат и имат пристрастие към същите храни!»

Когато човек е здрав и се намира в хармония и баланс с тялото и духа си, той може активно да се отдаде на интуитивното хранене, при което тялото само му подсказва от какви продукти то има нужда и в какво количество трябва да са те.

Когато обаче имаме нарушение на чревната микрофлора, при която патогенните бактерии преобладават, те постоянно подават сигнали към мозъка, като изискват от човека да си набави поредната доза нездравословна храна, като например захар, сладкарски продукти, прекалено много въглехидрати и други.

Силният апетит за определен вид храни не винаги показва, че имате недостиг на хранителните вещества, които се съдържат в тях. Чревната микрофлора, която се състои от милиард бактерии, се приспособява към определен вид хранене. Към еднообразното хранене се приспособяват онези бактериални култури, които благодарение на тези храни се размножават успешно. Точно тези бактерии предизвикват усещането за вълчи глад, те го поддържат благодарение на своя инстинкт за самосъхранение и размножение.

Нарушението на баланса и равновесието между полезните и патогенните бактерии пък от друга страна е причината за пълното отсъствие на апетит към други определени продукти. Някои продукти изцяло не ни харесват, защото в организма ни отсъстват необходимите за тяхното разграждане бактерии.

Получава се един затворен кръг. Колкото повече ядем един продукт, толкова повече чревните ни бактериите свикват с него и изискват от нас да го консумираме отново и отново.

Като негативна последица от този процес може да посочим еднообразното хранене, в следствие на засиленото присъствие на едни храни и пълното отсъствие на други храни, които са важни и ценни за организма. В крайна сметка тялото ни не получава достатъчното количество витамини, микроелементи и минерали и се разболява.

Как да излезем от този затворен кръг и да преодолеем тази зависимост?

Като добавяме постепенно и систематично новите хранителни продукти, с които не сме свикнали и които не обичаме.

Тук трябва да подчертаем, че не става дума за хранителна алергия, а за ситуации при които чуваме хората да казват: «В детската градина постоянно ни даваха маслини и оттогава не мога да ги гледам». Или с други думи, продукти които са полезни, но които не намираме за вкусни.

Например, ако авокадото все още ви се струва екзотичен плод, който не сте свикнали да ядете и от който ви става тежко, започнете с консумацията на ¼ авокадо на ден (или на хранителен прием). Постепенно започнете да ядете по ½ авокадо. Увеличавайки постепенно и систематично дозата, един ден е възможно да осъзнаете, че толкова силно обичате авокадото, че можете да изядете два броя на ден! Просто бактериите ви ще свикнат с него и ще го изискват от вас!

Ако знаете, че шарланът е значително по-полезен от олиото, но не можете да понасяте неговата миризма, започнете да добавяте по малко от него във вашата салата, комбинирайки го в началото с любимото ви олио.

Не прекалявайте обаче с «новите» ви любими храни, защото един ден може да развиете пристрастие и към тях! 🙂

Бъдете здрави и се хранете разнообразно! Пълноценното хранене е един от основните ключове към здравето!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *